Sudbine: GLAVOM LUPILA O STOL I PROGLEDALA

Lisa Reid pokušavala je kleknuti da poljubi svojeg psa vodiča, ali je tresnula glavom o stol. Kada se probudila, progledala je. Vid je izgubila dok je još bila dijete, zbog tumora koji joj je pritiskao optičke živce.

Lisa Reid iz Aucklanda, Novi Zeland, bila je slijepa od svoje jedanaeste godine. Jedne je noći, pokušala je poljubiti svog psa, udarila glavom o stolić te progledala.

– Niko ne zna što se dogodilo niti to mogu objasniti – kaže Lisa Reid.

Zbog tumora koji je pritiskao očni živac, Lisa Reid je do 2000. godine bila slijepa. Ali, nakon što je slučajno udarila glavom u stolić, sve se promijenilo u njenom životu. Sagnula se kako bi svog psa poljubila za laku noć te je udarila glavom. Zaspala je s teškom glavoboljom, a sljedećeg jutra se probudila i progledala.

– Nema riječi kojima bih opisala kako sam se osjećala – nevjerovatno, fantastično. Možete li zamisliti kako je to ne vidjeti i zatim odjednom vidjeti, ne možete to opisati. Vidjeti opet svijet je dar – izjavila je.

Lisa se prisjetila i da je jedan od najšokantnijih trenutaka u njenom životu bio onaj kad je progledala te vidjela brata.

– Bio je muškarac s bradicom. Moj brat je postao muškarac. Kad sam vidjela majku rekla sam joj: ‘Izgledaš isto, ali starije’. Ja sam se pretvorila u ženu, a moj se brat pretvorio u muškarca – ispričala je Lisa.

Ona je izgubila vid još dok je bila dijete, zbog tumora koji joj je pritiskao optičke živce. Nakon što je 14 godina provela u sljepoći, jednom kada je progledala, najviše ju je šokiralo kada je shvatila da joj se brat pretvorio u odraslog čovjeka, a oduševljava je svaka sitnica.

– Važne su mi malene stvari. Zelenilo trave, plavetnilo neba. Sve ono što uzimamo zdravo za gotovo – objasnila je.

Divila šarenilu na policama trgovina. Lisa je i dalje, pravno, slijepa osoba. Dok medicina i službeno ne potvrdi kako je progledala, nastojat će i dalje pomoći udrugama slijepih na Novom Zelandu. To je, ujedno i osnovni razlog zašto je odlučila podijeliti svoju priču u javnosti.