Glavobolje: MJESTO GDJE VAS BOLI GLAVA MOŽE UKAZIVATI NA TEŽE ZDRAVSTVENE TEGOBE

Zavisno gdje i kako se pojavljuje, može biti riječi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, na primjer, pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu. Zavisno gdje i kako se pojavljuje, može biti riječi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

beautiful expressing woman portrait on siolated background confused headache hangover

Munjevita glavobolja se javlja kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog izliva krvi u mozgu što je opasno po život.

Ako se glavobolja javi rano ujutro to bi svakako trebalo provjeriti kod ljekara jer može pokazivati da se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku…
Takođe, po savjetu ljekara trebalo bi otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja,ali i napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi poslije udarca u glavu. Glavobolje se razlikuju i po mjestu bola, a ovo su najčešće:
1. Javlja se u jednoj polovini glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah poslije pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzičnoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osjećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, otečen kapak… – radi se o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije nedjelje do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja čak i svakog dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih sa migrenom moraju mirovati. Bol se javlja sa jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svjež vazduh…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako neko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzičnoj glavobolji. Osim bola u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i “klik” kad se čeljust pomjera. U takvim situacijama važno je posjetiti ljekara.

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, na primjer, koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabilješki kasnije je ljekaru lakše da dijagnostifikuje o čemu se radi.