GLAVOBOLJA: Pritiskanjem ovih tačaka učiniće čuda i bol će brzo nestati

Glavobolje mogu biti zaista uznemirujuće, a uzimanje lijekova protiv bolova nije jedino što vam može pomoći. Masiranje ovih dijelova glave, lica i vrata ublažiće vaš bol,teolakšatitegobe.

Nije tajna da pravilna masaža opušta napete mišiće i smiruje bol. Međutim, uglavnom ga povezujemo sa kičmom. Isto se odnosi i na bol u drugim dijelovima tijela, uključujući i glavu. Akupresura, metoda pritiskanja tijela na određenim mjestima, iz tradicionalne kineske medicine, a danas je poznata u cijelom svijetu.

U slučaju dugotrajnih bolova i uznemirujućih simptoma, preporučujemo da posjetite ljekara koji će ukazati na uzroke i moguće mogućnosti liječenja. Masaža neće naštetiti, a nekima slučajevima može biti i alternativa lijekovima protiv bolova. Posebno kada je u pitanju glavobolja.

Pogledajte gdje treba da stisnete glavu, vrat i lice da biste se riješili bolova u određenim područjima.

Bol u prednjem dijelu
Kažiprstom i srednjim prstima obje ruke kružnim pokretima masirajte tačku iznad obrva. Ne pomjerajte se, samo pritisnite i masirajte spolja ka unutra 5 minuta.

Sinusni bol
Masiranje glave između obrva pomoći će pri pulsirajućoj glavobolji i uznemirujućoj boli u sinusima. Ponavljajte ovo nekoliko minuta.

Bol u sljepoočnicama
Ovo je najintuitivnija masaža. Boli vas kod sljepoočnica? Lagano ih masirajte ili umjesto masiranja, pokušajte da pritisnete ove tačke sa obje strane jednakom snagom nekoliko sekundi. Ponovite ovaj pokret 10 minuta.

Bol u cijeloj glavi
Kada osjetite da vas boli sve što je vezano za glavu – sljepoočnice, potiljak i prednji dio glave, trebalo bi da masirate područje iznad vrata. Ispod linije kose duž kičme i masirajte kružnim pokretima 10 minuta.