GLAVOBOLJA: Masaža peškirom i zagrijavanjem vrata uklanjaju bol

Ruska tradicionalna medicina savjetuje – ako vas boli glava, masirajte se peškirom sa što debljim i grubljim šarama (radom). Savijte ga u rolnu ili ga što više uvrnite.

Uzmite ga objema rukama, a zatim ga lako zategnite i prislonite na potiljačno ispupčenje. Potom ritmičnim pokretima postepeno premještajte i vucite peškir s jedne na drugu stranu, pritiskajući tako zadnji dio glave, pa od potiljka dole niz vrat prema ramenima. Ponavljajte to dok vas bol ne popusti.

Ovakva samostalna masaža zaista je efikasna. Kao rezultat ima aktiviranje nerva odgovornog za osjetljivost lobanje. Uz to, zagrijava se zona koja se masira, što za posljedicu ima poboljšanje krvotoka. Da bi ovakva masaža bila djelotvornija, peškir držite dvjema rukama na malom međusobnom rastojanju, pažljivo pritiskajući zonu koju masirate.

Skrećemo vam pažnju na to da jedan od uzorka glavobolje može biti hipertenzija (visok krvni pritisak). U slučaju povišenog arterijskog pritiska – svaka fizioterapija i masaža biće kontraindikovane!