Glasnici smrti iznad Wuhana: Kinesko nebo pocrnjelo od vrana i divovskih komaraca (FOTO+VIDEO)

  Komarci se inače ne pojavljuju prije aprila, a prema kineskom folkloru, njihova rana pojava je znak da će uskoro doći do pojave zarazne bolesti – poput korona virusa. Iako se još uvijek ne zna da li komarci prenose ovu bolest, mnogi su izrazili zabrinutost da bi se to lako moglo desiti ukoliko dođe do mutacije virusa koji je, do zaključka ovog teksta, odnio skoro petsto života širom svijeta

Vjerovanje da pojava i glasanje određenih životinja predviđa i najavljuje čovjekovu smrt široko je rasprostranjeno. Uloga vjesnika smrti najčešće pripada pticama, a njihova pojava na prozoru, stablu u blizini kuće, prelet preko krovova, kljuckanje po prozoru, najavljuje smrt nekog u toj ili susjednoj kući.

Među zlosutnim pticama najčešće nalazimo gavrana, vranu ili druge ptice iz porodice vrana koje se dovode u vezu s bolestima, smrti, ratovima i generalno svim lošim stvarima. Pa, ako su vrane zaista znak smrti i bolesti, možda je prekasno za stanovnike Wuhana – epicentra smrtonosnog korona virusa. Naime, u zadnjih nekoliko dana na internetu su se pojavili brojni video zapisi neobično velikog broja jata vrana koje kruže nebom iznad Wuhana. Drugi video pokazuje pravu invaziju divovskih komaraca u Pekingu.

 

A ako ni to nije dovoljno, jedan poljoprivrednik iz Huhana koji graniči sa provincijom Hubei izgubio je preko 4500 pilića zbog vrlo zarazne ptičje gripe. Mnogi su se u komentarima ispod videa upitali – šta je došlo prvo; vrane, komarci ili virusi? Kako god, čini se da vrane uživaju u atmosferi smrti koja posljednih sedmica vlada u ovom dijelu Kine.

  Divovski komarci najavili smtronosni virus?

„Vrane kruže nebom u gradu Jingzhou (pored Wuhana) – privlači li ih miris smrti? Vrane imaju jako razvijeno čulo mirisa. Mogu osjetili miris leša na velikoj udaljenosti, kao i pacijente na samrti“ – stoji u opisu jednog od videa koji je objavljen na YouTube-u.

I Twitter je posljednih dana bio zatrpan dramatičnim videima invazije vrana i drugih crnih ptica u provinciji Hubei, a crna jata počela su prekrivati nebo oko 28. januara.  Otprilike u isto vrijeme, jedan čovjek iz Pekinga objavio je video gdje se vidi ogroman broj divovskih komaraca koji su formirali zujeći crni oblak pored autoputa. Ova vrsta divovskog komarca s rasponom krila od deset centimetara – što ih čini najvećim na svijetu – otkrivena je u Kini 2018. godine.

Komarci se inače ne pojavljuju prije aprila, a prema kineskom folkloru, njihova rana pojava je znak da će uskoro doći do pojave zarazne bolesti poput korona virusa. Iako se još uvijek ne zna da li komarci prenose ovu bolest, neki su izrazili zabrinutost da bi se to lako moglo desiti ukoliko dođe do mutacije virusa koji je, do zaključka ovog teksta, odnio preko 2000 života širom svijeta.

 Crne ptice i u Teksasu

Korona virus nije jedina pošast koja hara ovim dijelom svijeta. Početkom februara u Huhanu koji graniči s Hubeijem, istom mjestu gdje je u decembru izbio korona virus, prijavljeno je izbijanje ptičje gripe. Virus H5N1 vrlo je zarazan i urzokuje teške respiratorne bolesti kod ptica, a korona virus također napada respiratorini sistem žrtve.

Kineska vlada je u očajničkom pokušaju da suzbije širenje virusa H5N1 naredila ubijanje blizu 20.000 pilića. Stopa smrtnosti kod ljudi zaraženim ovim virusom iznosi 60%, a taj broj bi mogao uskoro porasti ukoliko se virus prenese na ljude čiji je respiratorni sistem već oslabio uslijed zaraze korona virusom.

Da li su jata crnih ptica zaista glasnici smrti i bolesti? Stanovnici Houstona u Teksasu se nadaju da nisu, jer je krajem januara na hiljade crnih ptica izvršilo pravu invaziju na tamošnji parking prekrivajući krovove, zemlju i auta. Houston je jedan od najvećih američkih gradova s velikim azijskim stanovništvom tako da su mnogi zabrinuti oko mogućeg izbijanja virusa na njihovom tlu, a pojavu crnih ptica mnogi su razumjeli kao upozorenje.