GINEKOLOŠKE TEME: Šta kada vagina ima miris mošusa, pive, ribe ili ako je malo kiselkasta?

 

Ginekolozi tvrde da miris zdrave vagine zapravo ne postoji i to je sasvim prirodno. Ipak, postoje miris i oni upozoravaju na određene zdravstvene tegobe

Ginekolozi kažu da svaka žena ima svoj prirodni mirism a dr. Vanesa Kaling tvrdi da vagina zdravih žena ima miris miris mošusa. Svi ostali miris nisu dobar znak i upozoravaju na zdravstvene tegobe. Evo važnih savjeta:

AKO VAGINA IMA MIRIS RIBE

Mogući uzrok: Bakterijska vaginoza. Neophodna terapija antibioticima.

Dr Kaling tvrdi: “Postoje razne vrste bakterija koje se stvaraju u vagini. Takve bakterije normalna su pojava i održavaju vaginu zdravom. Bakterijska vaginoza nastaje zbog narušenog balansa različitih bakterija. Ponekad bakterijska vaginoza nema simptome, a ponekad izaziva simptome poput gustog iscjedka ili mirisa koji podsjeća na miris ribe.”

AKO VAGINA MIRIŠE NA PIVU

Mogući uzrok: Gljivična infekcija. Terapija: Kreme protiv gljivica

Gljivične infekcije nastaju zbog prekomjernog rasta kandide. Većina ljudi ima gljivice u ustima i crijevima. Zdrave žene imaju gljivice u vagini, ali ponekad se broj poveća i uzrokuje infekciju.

AKO VAGINA IMA MIRIS KISELOSTI 

Mogući uzrok: Trihomonijaza Terapija: Antibiotici

Trihomonijaza je jedan od najčešćih uzroka vaginitisa, a uzrok infekcije je protozoa Trichomonas vaginalis – mikroskopski vidljiv jednostanični organizam koji se prenosi tokom seksualnih odnosa.

AKO VAGINA MIRIŠE NA TRULO MESO

Mogući uzrok: Zaboravljeni tampon Terapija: Hitan odlazak kod ginekologa

Ako do ovoga dođe, a dešava se, miris vagine biće jak i osjećaće se. Moguća je dalja terapija zbog moguće sepse.