Geomagnetna oluja u subotu, 20.1. pogađa Zemlju; mogući zastoji satelita, avionskog saobraćaja, elektromreže, gulubovi pismonoše se gube…

Zemljino magnetno polje sutra će pogoditi geomagnetna oluja najslabije jačine, saopštili su iz američkog Centra za predviđanje vremenskih prlika u svemiru i Agencije za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA).

Riječ je o fenomenu koji može da utiče na elektromreže, satelite i avionske linije, i pruzrokuje zastoj čitavog svijeta.

Geomagnetna oluja privremeno je ometanje Zemljine magnetosfere i prouzrokovana je aktivnostima Sunca, kada udarni talas i oblak magnetnog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase napadaju Zemljino magnetno polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti.Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva, ali mogu da traju i danima.

Prema saopštenu NOAA, ova geomagnetna oluja klasifikovana je na skali od jedan do pet kao G-1, što znači da će biti najslabije jačine. Ipak, kako se navodi, ta oluja mogla bi da prouzrokuje “slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju”.

Oluja kategorije G-5, na primjer, uticala bi na električnu energiju i bezbjednosne sisteme širom svijeta, pa bi moglo da dođe do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima.

To bi, kako se navodi, moglo da prouzrokuje nestanak struje širom Zemlje. Oluja jačine G-5 može da naškodi i radiotalasima, i stvori potpuni haos u društvu – primjera radi, mobilni telefoni, GPS i internet ne bi radili.

Karingtonov događaj najveća je zabilježena geomagnetna oluja u istoriji, a dogodila se septembru 1859. godine.

Skorije je poznat slučaj iz 1989. godine, kada su za vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.

Uticaj geomagnetnih oluja na ljude tek će se proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše, na primjer, za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom i nisu u stanju da pronađu mjesto na koje treba da slete.