Geografija: ZNATE LI GDJE SE NALAZE DŽEJMS BOND I LEO OSTRVO

Džejms Bond ostrvo je velika tajlandska atrakcija. Jedan od razloga zašto turisti obožavaju da idu na ovu turu je to što većina želi da osjeti pijesak pod nogama na istom mestu na kojem su prije nešto više od 25 godina stajali Kristofer Li i Rodžer Mur.

Prilaz Kao Ping Kan ostrvu, kako ga Tajlanđani zovu, krcat je „dugonosim“ brodićima. Turistima ostaje gotovo sekund da se iskrcaju prije nego što se čamci vrate po novu turu posjetilaca, koji već nestrpljivo čekaju.

Hiljade ljudi posjete ovo ostrvo svake godine da bi se slikali ispred „Džejms Bond ostrva“, koje je Tajlanđanima poznato još kao Tapu ili Nail ostrvo. Uzana plaža načičkana je kioscima sa suvenirima, a dosjetljivi domaćini nude sve moguće usluge, od slikanja s lažnim pištoljima u stilu Džejmsa Bonda do kafe ili slatkiša Skaramanga, po imenu glavnog negativca te popularne filmske priče.

Još jedno patuljasto ostrvo postalo je izuzetno popularno posljednjih godina iz istog razloga. Riječ je o „Leo ostrvu“. Možete da pogodite, nadimak je dobilo po glumcu Leonardu di Kapriju, koji je na njemu snimao film „Plaža“. U originalu se zove Pi Pi Li i poput Kao Ping Kana takođe je nenastanjeno. Ali, pitanje je koliko dugo?

Pi Pi Li je dosta veće i plaža je duža. More je odlično za ronjenje ili snorkling. Filmski radnici ostavili su u naslijeđe drveni dok i toalete, koje su, međutim, u martu 1999. godine srušili susjedni ostrvljani uz obrazloženje da ostrvo treba da ostane netaknuto.

Pi Pi Li je zapravo nacionalni park i zabranjeno je prespavati na njemu, bilo u vreći za spavanje ili na peškiru, a da ne govorimo o šatoru. Brat blizanac ostrva Pi Pi Li je Pi Pi Don, ali na njemu važe potpuno drugi zakoni. Ono je kompletna suprotnost i na njemu sve pršti od hotela, hostela i restorana, te svako može da pronađe ponešto za svoj džep.

error: Content is protected !!