Geni iz alge slijepcima uskoro vraćaju vid

Alge moraju biti osjetljive na svjetlost tako da mogu tražiti sunčeve zrake za fotosintezu, i te ćelije su upravo ono za što naučnici vjeruju da može pomoći ekvivalentima u ljudskom oku. Ubrizgavanjem gena u mrežnicu miševa za koje se vjerovalo da su oslijepljeni zauvijek, pokazalo se uspješnim.

Naučnici vjeruju kako bi u budućnosti mogli nadomjestiti oštećene stanice mrežnice, i to onima iz algi, piše Telegraph. Pokusna tehnika pokazala je odlične rezultate na miševima, a ohrabreni naučnici sada vjeruju kako bi s testiranjima na ljudima mogli započeti kroz par godina.

– Ideja je razviti tretman za sljepoću koji će ju izliječiti, izjavio je Alan Horsager sa ‘University of southern California’.

Samo u Velikoj Britaniji zbog problema s mrežnicom probleme s vidom ima više od milion ljudi. Mrežnica je ‘poslovni dio’ oka gdje živčane stanice prebacuju svjetlost u električne i kemijske signale koji su tada poslani u mozak kroz optički živac. Ukoliko taj dio ne radi, tada je oko beskorisno.

Alge moraju biti osjetljive na svjetlost tako da mogu tražiti sunčeve zrake za fotosintezu, i te ćelije su upravo ono za što naučnici vjeruju da može pomoći ekvivalentima u ljudskom oku. Ubrizgavanjem gena u mrežnicu miševa za koje se vjerovalo da su oslijepljeni zauvijek, pokazalo se uspješnim.

– Na papiru sve izgleda u redu, ali tek nakon većih testiranja moći ćemo reći koliko je sve zapravo učinkovito, rekao je Pete Coffey s ‘University College Londona’.