Gel od krastavaca za umorne oči i meku kožu

POTREBNO: ¼ većeg krastavca, kašika aloe vera gela.

Izmiksati krastavac u bledneru (može se ostaviti i malo kore). Iscijediti krastavac u čistu staklenu posudu. Potrebna je dvostruka količina tečnosti u odnosu na aloa gel. Smjesu promiješati i prebaciti u sterilnu posudu, koja se dobro zatvara.

Poslije čišćenja lica nanijeti smjesu pamučnim tuferom na predio oko očiju, pazeći da ne dospije u oko. Ako se gel drži u frižideru može se koristiti nekoliko dana.

Krastavac kao omekšivač za kožu oko očiju

POTREBNO JE: Dva koluta tanko sječenog krastavca, komad tkanine pokvašen mlakom vodom.

Položite krastavac na oči i prekrijte ih vlažnom tkaninom. Ovaj jednostavni postupak pegla bore, osvježava kožu i idealan je postupak za opuštanje prije spavanja.

Maska od krastavca

POTREBNO JE: kašika pivskog kvasca, kašika fino mljevene zobi, krastavac, dvije kašike jogurta ili kisele pavlake i kašika meda

Izmiješati brašno i kvasac u posebnoj posudi. Očistiti krastavac i iscijediti ga u sokovniku. Dodati jogurt i med i izmiješati. Dodati kvasac i zob. Izmiješati dobro da smjesa postane glatka.

Na čisto lice nanijeti smjesu i ostaviti je da djeluje po želji – od 15 minuta do pola sata. Isprati lice i nanijeti losion ili neko drugo sredstvo za omekšavanje kože.

Ova maska je idealna za osjetljivu kožu. Ohladite je u frižideru prije upotrebe za specijalni efekat osvježenja kože.

Brzi tretman krastavcem i peršunom

POTREBNO JE: kašika jogurta, kašika krastavca i kašika peršuna

Sameljite krastavac i peršun i smjesi dodajte jogurt. Dobro izmješajte i nanesite na lice. Maska podmlađuje i omekšava kožu. Za najbolje rezultate ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Isperite vodom. Uvijek spremajte svježu smjesu.

(aura.ba)