Gdje je tačno tačka sreće u vašim grudima: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa

Hronični stres dovodi do skupljanja timusa – žlijezde koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i cjelokupno zdravlje. Evo vježbe tapkanja kojom možete da ga ojačate!

timus

Zima može biti izazovno vrijeme za mnoge od nas. Sa hladnijim vremenom opadaju vlastite prirodne snage za odbranu od infekcija. U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tijela, a tu su i brojni praznici punih trpeza. Organizam postaje sve više kiseo, dodatno se opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha zbog čega se cjelokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vrijeme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje će ga ojačati i fizički i emocionalno. Tada će nas naše tijelo sa zahvalnošću sprovesti do vremena kad se proljeće ponovo rascvjeta.

U našem sredogruđu smještena je žlijezda timus koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i cjelokupno zdravlje. Kod novorođenčadi i djece timus je dobro razvijen, a poslije puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno tijelo. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomjerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju lijeve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnosti u aktivnosti u kojoj se trenutno nalazimo. Poznato je da je, kada je timus slab, osoba bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro.