Gdje je nestala Bermeja: CIA ZBOG NAFTE UNIŠTILA ČITAVO OSTRVO?!

Šta se dogodilo karipskom ostrvu koji je ležao povrh milijardi barela nafte

Ostrvo Bermeja nalazilo se, barem do 1997. godine, u Meksičkom zaljevu, 22 kilometra sjeverozapadno od poluotoka Yucatan i 150 kilometara od atola Scorpio, međutim više ga – nema.

Ostrvo kartografi opisuju od 16. vijeka. Jedna portugalska mapa iz 1535. godine koja se danas čuva u Firenci pokazuje ostrvo Bermeju. Spominje ga u svojem izvještaju “Yucatan i obližnji otoci” i Alonso de Santa Cruz iz Madrida, a opisao ga je i mornar Alonso de Chavez 1540. godine. Već 1844. neke britanske mape ne prikazuju ostrvo, što dovodi u pitanje njegovo postojanje a 1997. ekspedicija meksičke mornarice ne uspjeva pronaći tajanstveno ostrvo koje je njima, ali i SAD-u važno političko pitanje.

Dvije teorije

Bermeja je, naime, formalno razgraničenje između meksičkih i američkih voda, a u centru je i bilateralnog ugovora o izvlačenju nafte na tom području. Na ljeto 2000.g., taj je ugovor značio moratorij na izvlačenje nafte s obje strane sve do 2011., pišu još 2009. meksičke novine već tada zabrinute oko nepronalaska otoka. Dvije su teorije što se moglo dogoditi niskome otočiću čija je površina samo 80 kvadratnih kilometara.

– Možda je zaista podizanje razine mora uzrokovano globalnim zatopljenjem krivo za nestanak otoka, a možda je otok uništila i CIA kako bi se što prije dočepali zaliha nafte i zbunili nas po pitanju granice – rekao je još tada meksički političar Elias Cardenas.

Ne zna se gdje je

Geografski marker koji je nekada bio Bermeja, sada su otoci Alacranes koji su radikalno smanjili meksičku zonu. Usprkos tome niko nije u stanju odrediti kako je nestao otok.

Jedan od kreatora dogovora između SAD-a i Meksika, Miguel Angel Gonzales Felix, rekao je kako je otok 40 do 50 metara ispod površine mora, a nešto poslije toga nekoliko je meksičkih senatora u zajedničkoj izjavi reklo kako “je nemoguće da otok potone bez da iko primijeti, te njegov nestanak zasigurno ima veze s time što jeotok Bermeja sjedio na 22 milijarde barela nafte”.

Jasan dokaz o porastu razine mora, CIA-in tajni projekt, fatamorgana ili nešto treće – još niko nije otkrio gdje je nestao otok Bermeja.

error: Content is protected !!