Gdje gleda sagovornik dok razgovara sa nama: ako je usmjerio pogled u desno – laže, a kakvi su oni što su iskolačili oči, gledaju lijevo, dole, gore….?

Pratite u kom pravcu gleda. Po pravilu fiziologije kada gleda u desno, nešto smišlja, kreativan je ili zamišlja (koristi desnu hemisferu mozga zaduženu za kreativnost i osjećanja), dok pogled u lijevo govori da se nečega prisjeća, bavi se činjenicama (u lijevoj strani moždane hemisfere su centri za memorisanje, znanje). Desnu stranu mozga koristimo i kada smišljamo laži, ali pogled u desno ne mora uvijek da znači da sagovornik laže, već i da ne zna odgovor na pitanje ili samo priča hipotetički, nagađa. Evo, do kakvih zaključaka su došl psiholozi:

Pogled u desno – vaš sagovornik nešto nagađa, kreira, smišlja ili laže, “priča vam priču”. Uzmite u obzir i da je to očekivano usmjeren pogled kada se deci pričaju bajke ili izmišljaju priče.

Pogled u lijevo – prisjećanje, podsjećanje, korišćenje memorije. Ovdje se ne dovodi u pitanje istinitost tvrdnji vašeg sagovornika (mogu jedino da budu netačne). Ako gleda u lijevo i na dole, vjerovatno želi da dođe do zaključka, priča sam sa sobom.

Pogled u desno i gore – vizuelna imaginacija, smišljanje ili laganje. Ovo može biti signal da nema odgovor na vaše pitanje, već ga upravo smišlja. Ovo je problem ukoliko se u odgovoru traže činjenice.

Pogled u desno i bočno – zamišljanje tuđeg odgovora. Ovdje je vjerovatno slučaj da vaš sagovornik pokušava da se sjeti ili da zamisli šta bi na pitanje ili temu rekla neka druga osoba (možda njegov pretpostavljeni)

Pogled desno i dole – ispituje svoja osjećanja

Pogled u lijevo i gore – prisjeća se činjenica ili slika i događaja, kopa po memoriji

Pogled u lijevo i bočno – pokušava da se prisjeti šta je rekao neko drugi

Pogled u lijevo i dole – ispituje činjenice koje ima, priča sam sa sobom

Oči u oči kada govori – iskrenost. Mada, ima vještih govornika koji znaju za značenje ovakvih signala, pa će vas lagati i gledati direktno u oči

Oči u oči kada sluša – pažljivo sluša, zainteresovan je, a možda mu se dopadate
Širom otvorene oči – zainteresovan je, privlačni ste, poziv. Ovo je izraz lica koji želi dobrodošlicu. Tipičan izraz lica žene koja nudi brigu, zaštitu, ljubav. Pogled koji se upućuje djeci.

Trlja oči – ne vjeruje vam, uznemiren je ili mu je dosadno i mogao bi da spava od umora. Ako je trljanje jednog ili oba oka praćeno dugim spuštanjem kapaka, u pitanju je umor.

Kapci gore, pogled na gore – frustracija, bijes, ogorčenje (traži pomoć od nebesa)

Proširene zjenice – ovo je znak dopadanja, privlačnosti, često i seksualne želje

Često treptanje -uzbuđenje, ali i pritisak. Čovjek u minuti prosječno trepne 6-20 puta, ali u ovom slučaju može čak i do 100 puta. Često treptanje nije uvijek siguran znak da sagovornik laže.

Kratko podizanje obrva – pozdrav, odobravanje, priznanje, zahvalnost. Kada obrve duže stoje podignute, osoba se plaši i iznenađena je.

Namigivanje – signal lične prirode kada se želi sa drugim podijeliti šalu ili tajnu, ali i muško udvaranje pogotovo ako je praćeno pucketanjem jezika. Ovo nikako nije poslovan govor tijela.

Očima možete svog sagovornika opustiti samo jednostvnim i dobronamjernim “cakljenjem”. Ovakvi signali će ga sigurno navesti da mu se dopadnete. Prijateljski i poslovno.

Ipak, ovo “cakljenje” izbjegavajte na svečanim skupovima. U svakodnevnoj komunikaciji ovakav signal može da razbije led i da vas predstavi kao prijateljski nastrojenu osobu u kojoj se krije neko duhovit. Pazite da ovakva neverbalna komunikacija ne pređe u namigivanje, što nikako nije poslovno.

A, pravilo broj jedan je da nikada ne zurite u sagovornika niti da gledate unaokolo, jer će ga i jedno i drugo dovesti u neprijatnu situaciju. Kolutanje očima ne dolazi u obzir čak i kada vaš sagovornik zaista priča gluposti. Vaše nezadovoljstvo u ovom slučaju neće proći neotkriveno. (aura.ba)