Gatanje zrnima kukuruza za zdravlje, ljubav, sreću… Uz ovu tehniku čak se mogu otkriti i lopovi!

Od davnina u narodu je poznato gatanje u plećku, talog od kafe, pasulj, ali i kukuruz… Za ovu svrhu se mora odabrati lijep, zdrav klip sa osam uspravnih redova. Iz njega se vadi 41 zrno i stavlja na gomilicu

Ovu tehniku vračanja najbolje poznaju vlaške vračare, a potiče iz drevne zemlje Inka, gdje se kukuruz smatrao svetom biljkom, simbolom univezuma i darom boginje Velike Majke.

Ovu prvu žitaricu poštovali su kao božanstvo, prinosili joj žrtve uz određene rituale, a pomoću zlatnih zrna predviđali su budućnost ili razrješavali nedoumice. Ne postoji mnogo podataka o tehnici gatanja koju su primjenjivale Inke, ali nije isključeno da je način na koji to rade vlaške vračare sličan njihovom.

Za ovu svrhu se mora odabrati lijep, zdrav klip sa osam uspravnih redova. Iz njega se vadi 41 zrno i stavlja na gomilicu, na čiji vrh se polaže biljeg osobe kojoj se gata (končić sa odjeće, dlaka, dugme, dio garderobe).

Potom se zrna desnom rukom tri puta pomiješaju, puhne se u njih i izgovara bajalica:

“Četrdeset i jedno zrno, četrdeset i jedno braće i sestara. Kako znate da klijate, zelenite i cijeli svijet hranite, tako da mi kažete o bolesti (kaže se ime osobe), vi da izađete na čelo sa devet zrna, u sredini sa dva, lijevo i desno na radost po tri, a na pragu opet po tri i po jedno. Ako li pak ne bude dobro ili onako kako se želi, onda da izađete sve po jedno i po dva.

VAŽNO JE ZNATI: U bajalici se za osobu. Na njen neki predmet ili garderobu, mogu postavljati različita pitanja o ljuavi, partnerstvu, sutrašnjici, svim dilemama I nepoznanicama. Jedna je gatara uz pomoć kukuruza u negotinu usopjela otkriti I lopova koji je opljačkao kući I odnio sve vrijednosti iz nje.
“Kada i poslije desetak dana nije bilo nade da će policija otkriti počinioce i vratiti mi predmete, obratila sam se gatarii. Ona je otvorila zrna kukuruza, nakon toga mi opisala osobu i rekla dan kada će policija naći lopove i vratiti mi stvari. – kazala je N.N. iz Negotina.

Slika sudbine

Nakon što se izgovori bajalica, gomilica se dijeli u tri manje iz kojih se odbrojavaju po četiri zrna. Ostatak od tri gomilice ređa se slijeva na desno i to predstavlja prvi red.

Drugi red formira se tako što se preostala zrna kukuruza ponovo skupe u gomilicu, izmiješaju i podijele u tri grupe, pa se odbrojavaju po četiri zrna. Od ostatka se dobije drugi red koji se takođe reda slijeva na desno. Za treći red važi isti postupak kao i za prethodna dva.

Prvi red zrna naziva se čelo, drugi je sredina, a treći, ili donji red, zove se prag. Gomilice na lijevoj strani predstavljaju ženski red, a na desnoj muški (posmatrajući iz položaja gatare). Gomilica u sredini zove se srce.

Ovih devet gomilica daju odogovor na samo jedno pitanje, a za svako novo pitanje kukuruz se mora ponovo poređati.

Dobri znaci:
Kada se na čelu formiraju tri gomilice sa ukupno devet zrna bez obzira na to koliko u kojoj ima kukuruza;
kada u se gomilici srca nađu dva zrna a sa druge strane po tri;
kada na prag u srednjoj gomili padnu tri zrna a sa strane po jedno;
kada se u svakoj od devet gomilica nađu po tri ili četiri zrna (izvanredan znak!) (aura.ba)