Gastro kutak: Recepti za supu od banana, supu od meda, krompira…

supaNi najdelikatesniji recepti ne bi bili tako delikatni da u njima med nije jedan od glavnih sastojaka.

Supa od banana

Potrebno: 1 glavica luka, 100 g mrkve, 150 g celera, 1 kašika maslaca, 1-2 kašike meda, 1 kašika currya, 7,5 dl juhe od povrća, 100 g ananasa, 2 veće banane, 2 kašike  soka od limuna, 0,5 dl kiselog vrhnja, sol

Luk, mrkvu i celer očistiti i narezati na sitne kockice. Luk pržiti na maslacu, dodati mrkvu, celer i pirjati oko 5 minuta. Dodati med i zaliti juhom. Pokriveno kuhati dok povrće ne omekša. Dodati bananu narezanu na ploške pa sve umiješati u glatku masu. U vruću juhu umiješati ananas narezan na kockice, malo soli, sok od limuna, dodati kiselo vrhnje te posuti curryem.

Supa od povrća

Potrebno: 4 mrkve, 2 stabljike celera, nekoliko listova blitve, 2 poriluka, 1 češanj češnjaka, ½ kašike peršina, ½ kašike kima, 3 kašike meda, 1 kašika bosiljka, ½ kašike mljevene gorušice, 3 kašike pšeničnog griza, 2 kašike ulja, 1,2 l vode, sol, papar

Povrće očistiti i narezati na kockice. Staviti u srednje veliku posudu, naliti vode i zakuhati. Kada provri smanjiti temperaturu i kuhati oko 20 min. Kuhano povrće procijediti, vodu ne bacati. U drugoj posudi zagrijati ulje i uz stalno miješanje postepeno dodati griz, gorušicu, med. Nakon 2-3 min. umiješati vodu u kojoj se kuhalo povrće. Kada prokuha dodati povrće, začinsko bilje, sol i papar po ukusu te ostaviti lagano da kuha još 10 minuta.

Supa od meda i mrkve

Potrebno: 400 g mrkve, 1 šoljica pileće juhe (ili juhe od povrća), 1/2 sjeckanog luka, 1/2 šoljice mlijeka od soje, 1/2 šoljice meda, 1/8 kašike muškatnog oraščića (po želji), 1/2 kašike curryja.

U veliki lonac za pirjanje staviti mrkve, pileću juhu i luk. Poklopiti i krčkati oko 15 minuta ili dok mrkva ne omekša. Stavite smjesu u mješalicu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite na tavu. Dodajte med i mlijeko. Krčkajte nekoliko minuta. Poslužite vruće ili hladno, pospite muškatni oraščić ili curry.

Krompir supa s medom

Potrebno: 3 kašike maslinova ulja, 15 dag luka, 1 češanj češnjaka, 70 dag mrkve,
20 dag krumpira, ¼ kašike suhog timijana, ¼ kašike suhog mažurana, 2 kašike vegete, l l vode, 1 kašika cvjetnog vrcanog meda, ¼ kašike naribanog muškatnog oraščića, sol,  papar, 200 ml jogurta.

Na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak, oguljenu i na kockice narezanu mrkvu i krumpir, timijan, mažuran, vegetu i zalijte vodom. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Povrće usitnite električnom sjeckalicom tako da dobijete gustu juhu. Na kraju umiješajte med, muškatni oraščić, po potrebi posolite, popaprite i pustite da juha provri.

Posluživanje: Toplu juhu poslužite sa jogurtom.

(aura.ba)

Komentari

komentara