GASTRO EKO FEST: DESET PORUKA ZA DESET GODINA POSTOJANJA

Deset godina festivala Gastro eko fest Hrana sa sevdahom, prilika je da još jednom podsjetimo na našu viziju i naglasimo nekoliko naših strateških ciljeva koje želimo postići organizirajući ovu manifestaciju:

1. želimo da Grad Sarajevo u danima kada slavimo Dan planete Zemlje ima autentičan, originalan i dugoročno samodrživ festival hrane i muzike pod nazivom „Gastro Eko – Fest”, koji se održava pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, a u okviru kojega će se održavati niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. Zato ovaj Festival ima i dodatak “Sarajlicious“, što predstavlja dodatni epitet Sarajeva kao svjetskog središta ukusne bosanske hrane;

2. želimo da se putem ove tradicionalne manifestacije najširem domaćem i stranom auditorijumu predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući i podsjećajući se na tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine;

3. želimo prikazati bogatstvo različitosti koje krase Bosnu i Hercegovinu i tako tvore jednu originalnu i lijepo izvezenu BOSANSKU ŠARENICU. To je naša komparativna prednost, naše bogatstvo, koje je potrebno čuvati i njegovati;

4. želimo da se u okviru festivalskih podmanifestacija „Šta su jeli naši stari“, “Dan ćevapčića”; “Šta sadrži i kako se spravlja Bosanski lonac”; “Burek Story” i “Dan džema” svojim specijalitetima predstave najbolji bh kulinarski virtouzi i drugi majstori ovog zahtjevnog zanimanja koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje poznatih sarajevskih i bosanskih kulinarskih brendova, tradicionalnih bosanskih jela i savremenih delicija;

5. želimo uticati na podizanje svijesti da samo vlastitim radom koristeći prednosti koje su nam podarene: zemlju, sunce i vodu – možemo stvoriti nove vrijednosti i tako osigurati našu perspektivu; pri tome ne smijemo oduzeti ZEMLJU planetu od naših potomaka. I planeta Zemlja ima ograničene kapacitete. Ne smijemo našim neodgovornim odnosom prema prirodi uskraćivati mogućnosti života i razvoja naraštajima koji dolaze. Zato čuvajmo planetu Zemlju radeći korisno na lokalnom nivou;

6. želimo skrenuti pažnju odgovornim nosiocima vlasti i javnosti da domaći proizvodi, posebno oni proizvedeni vrijednim rukama naših majki i očeva, braće i sestara, na prelijepim bosanskohercegovačkim poljima i prikupljeni sa bosanskohercegovačkih šumskih vrleti, zaslužuju da budu na policama velikih gradskih prodajnih centara, samousluga i prodavnica široke potrošnje. Želimo da se ti domaći proizvodi sistemski kontroliraju, brendiraju i izvoze kao autohtoni bosanskohercegovački proizvodi. Oni trebaju podršku sa svih nivoa vlasti i u svim oblicima: dodjelu plastenika ili podršku za njihov otkup; podršku za obradu zemlje i kultivaciju devastiranog zemljišta; podršku za plantažiranje; podršku za otkup proizvoda; podršku za razvoj; podršku u plasmanu i distribuciji domaćih proizvoda ne samo u BiH nego i u zemljama regiona i na tržištima naših prijateljskih zemalja;

7. želimo jasno i stalno naglašavati da je sevdalinka naš originalni bosanski brend koji treba biti primarno zaštićen i zastupljen u programima javnih RTV servisa, mnogobrojnih RTV stanica, u programima hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Želimo da sevdalinka odjekuje Baš-čaršijom i drugim čaršijama u BiH. Protjerajmo šund. Vratimo kvalitet u javni prostor. Sevdalinka je naša kapitalna vrijednost koja se mora institucionalno zaštititi, znanstveno proučavati u sistemu visokog obrazovanja, a učiti od malih nogu, u obdaništima, osnovnim i srednjim školama. Nećemo stihijski pristup sevdalinci i sevdahu; želimo njenu institucionalnu zaštitu i SVAKODNEVNU JAVNU AFIRMACIJU;

8. želimo dalje afirmirati turističke potencijale Sarajeva i države BiH. Kao organizatori Festivala mi ćemo činiti ono što mi možemo da skrenemo pažnju na bogatstvo bosanske kuhinje i na kulturu naših naroda, a drugi neka učine ono što oni mogu. Sarajevo, kao naš kulturni, sportski i turistički centar, zaslužuje da se svaki dan na njegovim trgovima i ulicama dešava nešto lijepo, nešto autohtono, nešto novo. Građani Sarajeva su dosta propatili u prošlosti, oni zaslužuju da sada i u budućnosti žive životom svih građana glavnih gradova Europe i svijeta. Sve veće prisustvo brojnih turista, gostiju grada i predstavnika medija doprinijeće da ovaj događaj prenosi sliku o bogatoj BiH gastronomskoj ponudi, praćenoj originalnom bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom i plesovima, te tradicionalnim nošnjama našeg podneblja;

9. želimo razvijati našu manifestaciju na tri temeljna stuba, i to: (1) razvijati svijest o bosanskohercegovačkim gastronomskim vrijednostima; (2) razvijati svijest o potrebi ekološke osviješćenosti naših građana, posebno mladih; (3) razvijati svijest o vrijednostima naše tradicije i kulture;

10. zato, uživajte u ovome što smo vam pripremili u okviru 10. Gastro Eko-festa – HRANA SA SEVDAHOM, Sarajlicious 2017. Dobro došli!

Komentari

komentara

error: Content is protected !!