Galetta s jabukama: Recept popularnog food blogera, Mile Butorca

Postoje ljudi kojima hrana predstavlja tek obrok kojim će utoliti glad. I ljudi koji se boje hrane strahujući da će se udebljati. I oni koji su u vječitom pokretu i žurbi te im je “fast food” malo savršenstvo. I umorne domaćice koje nastoje osmisliti obrok za čiju pripremu treba tek nekoliko minuta. I postoji Mile. Mladić kome je hrana valuta života. Na Instagramu ga možete naći pod imenom Hungry Mile. Mjesto je to gdje vrijedni Mile skoro svakodnevno iznova oduševljava svojih 12 000 pratitelja – fotografijama hrane. Samo, nisu to obične fotografije niti je Miletova hrana – nabrzinu ispržene šnicle. U pitanju je magija, toliko velika da se mnogi pitaju, da li su čudesa s Miletovih fotografija uopće jestiva. A jesu – kaže nam mladi, simpatični Zagrepčanin, inače po zanimanju fizio i radni terapeut koji radi s djecom s poteškoćama u razvoju.

– Strast prema hrani traje oduvijek. Kao mali sam svako ljeto provodio na selu kod bake i djeda na njihovoj farmi, i mislim da sam se još tada zaljubio u hranu. Oduvijek sam bio fasciniran svim procesima hrane – od uzgoja, nabave, donošenja u kuhinju, pripreme i kasnije stavljanja na stol. Volim sve oko hrane, pa tako ju i jesti, smeta me što ponekad tako brzo jedem, tako hlapljivo kao da se bojim da mi ju netko ne ukrade – priča Mile.

Naš sagovornik, govoreći o hrani uopćeno, kaže da je to za njega valuta života.

– Da, valuta života čije darove uživamo. S njom slavimo život! Godinama su civilizacije nastajale i planirale svoj život tamo gdje je hrane bilo.
Ona je sila koja puni naše tijelo, sila koja štiti od bolesti i smrti. S njom su dobivali borbe, a bez nje gubili ratove. Nekada je uzimamo više nego je potrebno i bacimo kada primijetimo najmanje znakove mana. Dok milijuni ljudi navečer u krevet odlaze gladni, molim te sjeti se poštovati je – poručuje Mile.

Kroz svoje slikovne recepte, Mile ističe da je hrana zdravlje, pa su često njegove delicije – oda promociji zdravlja.

Šarenilo Miletovog Instagram profila

– Sve više vjerujem kako je sva hrana zdrava, to je u konačnici naša energija – gorivo, i kako ju umjerenost i količina čine takvom. Bitno mi je da je raznoliko, i da nije prženo baš, tog nikad nisam bio ljubitelj. Ali raznolikost mi je zbilja važna – sve ono što objavljujem je mali dio svega što pripremam i jedem. Moja svakodnevna kuhinja je dosta jednostavna juhe, variva, čorbe – volim kuhano i volim kašikom. Već neko vrijeme pokušavam sve to “zakomplicirati” i baš sporo ide… Nekako se uvijek vratim poznatom, hrani na kojoj smo vjerojatno svi odrastali.

– Inače, u kuhinji nema prostora za fušeraj jer ti si u interakciji, s alatima, namirnicama, teksturama, bojama, toplinom… i prema svima njima trebaš osjećati odgovornost. Sve više mi je stalo da je namirnica prvenstveno sezonska, a ako je ikako moguće i lokalna želja mi je da se pozornost zajednice i svih nas okrene prema poljoprivrednicima – te ljude treba održati i podržati. Oni nam daju osjećaj pripradnosti, oni su temelj, oni su preduvjet interakcije… Ja sam ranije, recimo, kuhanje smatrao zabavnim ,a danas tome pridodajem ispunjujuće i smirujuće. U miješenju tijesta doživljavam zen, razvučeno vučeno tijesto s krajevima koji vise preko stola mi donosi nevjerojatan osjećaj ponosa, slavim faze rasta kvasca, usporavam procese izrade i razlažem ih na sitnije komponente jer želim što dulje uživati u svemu.

Zanimalo nas je, budući da na Instagram profilu gladnog Mileta dominiraju recepti za slatku hranu, kako Mile održava liniju.

– Mislim da je tajna u balansu, jedem sve i trudim se ne pretjerivati ni u čemu i tako održavam liniju. Sve si dozvolim, a neke slabosti poput ugljikohidrata, pite, pizze (koju bi mogao jesti svaki dan) ipak doziram. Isto tako volim pokret i dosta hodam, nije mi strano ni trčanje. To mi super dođe i za razbistriti glavu i pročistiti misli. Nema odupiranja, bit i sreća hrane su dijeljenje s drugima, tako da sve te delicije ni ne želim jesti sam.

Miletov recept koji preporučuje Aurinim čitateljima u ovim hladnim danima: Galetta s jabukama

 

Za tijesto:

  • 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
  • prstohvat soli
  • 2 kašike šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • vanilija ili vanili šećer
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko kašika hladne vode

Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode.Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (ja sam koristio veliki lim od pećnice).

Tijesto premazati s nekoliko kašika pekmeza, (ja sam koristio od šljiva) ali premazati tako da sa svake strane bude maksimalno 2 cm slobodnog tijesta. (to će biti preklop). Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije.

Za nadjev:

Pripremiti nadjev – nekoliko većih jabuka (4-5) dobro oprati, i rezati ih na tanje ploške, kad su ploške izrezane onda ih politi sa sokom od 1 limuna, i po njima naribati manji komad svježeg đumbira. Jabuke slagati po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih s cimetom i šećerom. Ne treba puno šećera zbog pekmeza. Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 pola sata. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.

(E. K./aura.ba)

Komentari

komentara