Fu – psi: TRADICIONALNI SIMBOL ZAŠTITE I BOGATSTVA

Fu psi su također bili tradicionalni feng šui simbol porodičnog bogatstva i socijalnog statusa i postavljeni su ispred bogatih kuća. Fu psi se obično prikazuju i postavljaju u paru. Fu psi , ili kraljevski lavlji čuvari, su jak simbol feng šui zaštite.

Muški Fu pas drži globus ispod desne šape, što označava kontrolu nad njegovim domenom i zaštitu njegovog doma. Ženka Fu psa drži mladunče ispod lijeve šape, što ukazuje na snažne majčinske zaštitne instinkte.

Interesantno je napomenuti da lav nije životinja koja je autohtona u Kini. Vjeruje se da su putnici u Kinu donosili priče o lavovima kao budističkim zaštitnicima Darme. Kipovi lavova su bili oblikovani u feng šuiju na osnovu opisa putnika i crteža inspirisanih  njihovim rasama pasa.

Danas postoji bukvalno Fu pas koji odgovara svakom ukusu i domu bilo da se radi o boji, veličini i materijalu koji mogu da utiču na mjesto i način upotrebe Fu psa – od čuvanja ulaznih vrata do donošenja osjećaja mira i sreće u unutrašnjost vašeg doma.

Metalni Fu pas

Metalni Fu pas je odličan za postavljanje pored ulaznih vrata jer poziva na metal feng šui element, kao što su sjeverozapadna ili zapadna ili sjeverna prednja vrata (element vode feng šui koristi energiju metala.)

Fu pas (onaj koji drži kuglu) se uvijek nalazi na muškoj ili zmajevoj strani kuće (desno od glavnih vrata). Ženka Fu psa (sa mladunčetom) je postavljena na žensku, ili tigrovu stranu kuće (lijevo od glavnih vrata). Vi određujete desnu i lijevu stranu kuće tako gledate glava vrata sa spoljašnje strane kuće.

Bijeli keramički Fu pas

Keramički Fu pas u bijeloj boji može biti odličan dodatak feng šui domu sreženom po azijskim principima. Bijeli Fu psi imaju tendenciju da donesu gracioznu energiju u kuće i lijep su dekor.

Fu psi od žada

Energija zelenog žada doprinosi snažnoj energiji zaštite ovog feng šui simbola. Ovo je odličan izbor za glavna, istočna, južna ili jugoistočna vrata.

 Koloristički Fu psi

Raznobojni Fu psi donose feng šui energiju razigranosti i proslave. Raznobojni Fu pas je odličan za zapadna ili južna prednja vrata.

error: Content is protected !!