Frizerski trikovi za lijepu, bujnu i zdravu kosu: Popijte masku za kosu

Mrkva obiluje beta-karotenom, stimuliše žlijezde da luče sebum te na taj način pomaže kod suhe i umrtvljene kose. Leblebije sadrže vitamin B9, važan za stvaranje kolagena, jačanje dlake, a podjednako je dobar i protiv peruti i sijedenja kose

Lijepa kosa je odraz našeg zdravlja. A da bi takva i ostala, potrebna joj je svakodnevna pravilna njega. Međutim, ova njega ne podrazumjeva samo ono što nanosimo na kosu već i sve ono što putem ishrane unosimo u organizam.

Suha i lomljiva kosa bez sjaja, koja slabi i opada, ukazuje na problem sa štitnom žlijezdom, a rijetka i tanka kosa može da bude simptom anemije.

Neke namirnice, poput jogurta, maslinovog ulja, meda, borovnica, badema, mandarina, banana i mrkve, bogate su vitaminima koji doprinose da nam kosa bude ljepša i zdravija.

Vitaminska bomba za sjajnu kosu

Potrebno je:

1 mandarina, ½ limuna bez kore, 1 šaka spanaća, 1-2 lista kelja, ½ banane, kašičica meda

Priprema

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte

Mandarina je bogata vitaminom C, koji uz vitamin B12 poboljšava rast kose. Spanać i kelj sadrže omega-3 masne kiseline, vitamine C i A, magnezijum, kalijum… Oni sprječavaju opadanje kose i zato mi ovaj eliksir trebalo piti svakodnevno.

 Eliksir za suhu kosu

Potrebno je

1 kuhana mrkva, nekoliko komada dinje, 1 šaka lebebija, ½ banane, ½ čaše jogurta, malo meda

Priprema:

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte.

Mrkva obiluje beta-karotenom, stimuliše žlijezde da luče sebum te na taj način pomaže kod suhe i umrtvljene kose. Leblebije sadrže vitamin B9, važan za stvaranje kolagena, jačanje dlake, a podjednako je dobar i protiv peruti i sijedenja kose.

Smuti  za rast kose

Potrebno je:

½ čaše jogurta, ½ čaše borovnica, 1 šaka badema, ½ jabuke, kašičica meda.

Priprema

Sve sastojke smućkajte u blenderu, zasladite medom, dodajte malo mlake vode i popijte.

Jogurt svojim vitaminom B5 utiče na cirkulaciju krvi u koži glave, a samim tim i na rast kose. Borovnice su antioksidansi koji štite ćelije od slobodnih radikala, što važi i za ćelije zadužene za rast kose. Sadrže i vitamin B12, koji sprječava da prerano osijedite.