FRIZER OTKRIO KAKO DA SAKRIJETE SIJEDE BEZ FARBANJA KOSE

Sijede vlasi nisu baš omiljen „detalj“ u kosi kod mnogih dama.

Ipak, sijede možete pobijediti. Saznajte kako prekriti sijede bez farbanja na prirodan način.

Nakon tridesete godine života šanse za pojavu sijedih vlasi povećavaju se čak 20 odsto. Ima i onih koji će prve sijede primijetiti još u mladosti. Kada ćete vi dobiti prve sijede vlasi zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je svakako genetika.

Ukoliko u svojoj porodici imate dosta osoba koje su potpuno sede ili su jako rano počele da ih dobijaju, velika je vjerovatnoća da će se to desiti i vama.

Za prikrivanje postoje razni trikovi, a mi smo izdvojili jedan genijalan koji predlaže Met Njumen, popularni njujorški frizer. On savjetuje da sijede prekrijtee toniranim gelom za obrve. Osim što prikriva sijede vlasi, gel za obrve vizualno će kosu učiniti gušćom.

Koristite li gel kod korena kose, osim što ćete vizualno kosu učiniti punijom i gušćom, sakrićete i sijede. Boja gela se pritom mora podudarati s ostatkom kose, kako bi efekt bio što prirodniji i uverljiviji.

Zašto kosa vremenom sijedi?

Pojava sijedih vlasi je sasvim normalna pojava, ali ipak nisu svi srećni zbog činjenice da njihova kosa postaje bijela. Postoji mnogo razloga zašto vaša kosa postaje bijela, osim godina, piše Srbija Danas. Neki od njih su:

Nedostatak vitamina – bilo koji nedostatak vitamina B6, B12, biotina, vitamina D ili vitamina E može doprinijeti preranoj pojavi sijedih vlasi.

Genetika – ranija pojava sijede kose kod bijelaca može početi već sa 20 godina, dok osoba može biti mlađa od 25 godina među Azijatima, a 30 godina u populaciji Afroamerikanaca

Nedostatak kiseonika – oksidativni stres izaziva neravnotežu kada u organizmu nema dovoljno antioksidanata koji bi spriječili štetne efekte slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji oštećuju ćelije, ubrzavajući starenje i bolesti. Previše oksidativnog stresa može uticati na razvoj bolesti, uključujući vitiligo stanja kože i pigmenta. Vitiligo takođe može pretvoriti kosu u belu boju zbog smrti ćelija melanina ili gubitka ćelijske funkcije

Određena medicinska stanja – problemi sa štitnom žlijezdom, autoimune bolesti, kao i alopecija areata, mogu dovesti do ranije pojave sijedih vlasi, jer se brže gubi meanin iz ćelija kose

Stres – ćelije odgovorne za boju kose mogu se “isprazniti” kada je organizam često izložen stresnim situacijama

Pušenje – neka istraživanja dokazala su da se kod pušača dva puta češće javlja pojava sijedih vlasi prije tridesete godine života

Upotreba jakih preparata za njegu kose – svakodnevna upotreba hemijskih preparata za negu kose, kao i alata za stilizovanje može dovesti do ranije pojave sijede kose.