FOTO: SPOJ BOSNE I HERCEGOVINE – Pekmezov namaz sa suhim smokvama

Pekmez od jabuka, ponos bosanske tradicionalne kulinarike sjedinjen sa rezanim suhim smokvama hercegovačkog kraja. Spoj tradicije i sasvim običnih sastojaka, kojeg možete pripremiti sami uz malo: truda, vremena i  strpljenja.
Tradicionalni jabukov pekmez, njegova priprema i receptura su stoljećima sastavni dio bosanske tradicionalne kulinarike. Potpuno prirodan, bez aditiva i dodanog šećera sadrži i ljekovita svojstva. Po narodnom predanju, pekmez je lijek za : nedostatak željeza u krvi, krvni pritisak ili ublažavanje tegoba kod dijabetesa i poboljšanje imuniteta.
Suhe smokve i njihov čarobni ukus, nije potrebno posebno predstavljati. Ova tipična mediteranska voćka krasi dvorišta diljem Hercegovine. Smokve su izuzetno poštovale drevne civilizacije, smatrajući smokvu  simbolom muškosti, plodnosti i moći. Poznato je da su smokve jako antiseptičko sredstvo, da regulišu probavu i čiste crijevni trakt. Pomažu pri zaustavljanju gljivičnih oboljenja, snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju imuniteta.
Ove dvije namirnice, spoj Bosne i Hercegovine mogu ozbiljno poboljšati zdravstveno stanje, imunitet pa i raspoloženje.
Oba sastojka (jabikov pekmez i suhe smokve) imaju neograničen rok trajanja. Tako  i ovaj namaz postaje koristan i nezahtjevna namirnica u kuhinji. Njegova upotreba je šarolika, može se koristiti kao dodatak kolačima, nadjev za štrudle, fil za oblate, itd. Domaćice će posebno zablistati  ako ga upotrebe kao namaz za palačinke.
Azra DRAMALIJA/aura.ba