(FOTO) AURINA KUHINJA: Zaboravljena kulinarska delicija od dinstanih bubrega

Iznutrice, kao glavno jelo ili dodatak jelima, nekada su bile glavni izvor bjelančevina, proteina i željeza. Svi, a posebno trudnice, slabokrvne osobe i djeca, trebali bi bar nekoliko puta mjesečno konzumirati jela od iznutrica.  Donosimo vam ideju za sutrašnji ručak, i jedan od jeftinijih i jednostavnih recepata od zaboravljene namirnice.
Velika gradska središta, i trgovinski centri u svojoj ponudi imaju potpun asortiman iznutrica. Dijelovi Bosne i Hercegovine,  u kojima je razvijena poljoprivreda  i stočarstvo, imaju bolju ponudu u odnosu na industrijske dijelove države, i velika gradska središta.
Bubrezi, jetra, bijela džigarica, srca, pluća, goveđe vime, pa čak i tzv. „bijeli bubrezi“ čest su dio ponude mesnica u spomenutim krajevima.
Ovaj put smo za čitaoce Aura.ba pripremili pirjane goveđe bubrege, zdrav i jednostavan obrok.
Sastojci za 4 osobe
800 grama bubrega (ili 3 srednje velika goveđa bubrega) isprati u čistoj vodi. Veću glavicu crvenog luka isjeckati  te propržiti na masnoći po želji (ulje ili maslac). Bubrege isjeći na kriške (dobit ćete komadiće u obliku cvjeta) i propržiti na luku. Dodati decilitar vode i začine.
Preproučljivo je dodavati sol, a manje vegete, da ne bi neutralisali karakterističnu aromu ove mesne namirnice. Dodajte malo mljevenog bibera, i na kraju kuhanja, sitno isjeckan bijeli luk pomiješan s peršunom. Dinstati oko 30-ak minuta. Poslužiti toplo jelo uz pire krompir ili svježi hljeb.
U narodu se uvažilo neutemeljeno mišljenje, da bubrezi nisu primjerni za ljudsku ishranu. Ova namirnica ima čak i loš epitet, da sa sobom nosi miris urina. Sve navedeno su netačne tvrdnje nepoznavaoca tradicionalne kulinarike, i namirnica iz naše okoline.
Pored ovog jednostavnog recepta, bubrege možete pripremiti, i na drugi način. Pohovane kriške telećih bubrega, su neponovljiv gastronomski užitak. Pored toga možete napraviti bubrežnu pečenku. Oprane i osušene bubrege (jednaka količina kao u gornjem receptu) nasolite i prelijte s šoljicom zagrijane masnoće. Postavite u tepsiju, i blago zapecite. Nakon toga bubrege prelijte s malo vruće vode i vratite na pečenje. Često puta zalivajte sokom koji se nalazi u tepsiji.  Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni Celzijusa. Dobićete sočno i neponovljivo pečenje.
/A.D/ Aura.ba/

Komentari

komentara