
Velika gradska središta, i trgovinski centri u svojoj ponudi imaju potpun asortiman iznutrica. Dijelovi Bosne i Hercegovine, u kojima je razvijena poljoprivreda i stočarstvo, imaju bolju ponudu u odnosu na industrijske dijelove države, i velika gradska središta.
Bubrezi, jetra, bijela džigarica, srca, pluća, goveđe vime, pa čak i tzv. „bijeli bubrezi“ čest su dio ponude mesnica u spomenutim krajevima.
Ovaj put smo za čitaoce Aura.ba pripremili pirjane goveđe bubrege, zdrav i jednostavan obrok.
Sastojci za 4 osobe
800 grama bubrega (ili 3 srednje velika goveđa bubrega) isprati u čistoj vodi. Veću glavicu crvenog luka isjeckati te propržiti na masnoći po želji (ulje ili maslac). Bubrege isjeći na kriške (dobit ćete komadiće u obliku cvjeta) i propržiti na luku. Dodati decilitar vode i začine.
Preproučljivo je dodavati sol, a manje vegete, da ne bi neutralisali karakterističnu aromu ove mesne namirnice. Dodajte malo mljevenog bibera, i na kraju kuhanja, sitno isjeckan bijeli luk pomiješan s peršunom. Dinstati oko 30-ak minuta. Poslužiti toplo jelo uz pire krompir ili svježi hljeb.
U narodu se uvažilo neutemeljeno mišljenje, da bubrezi nisu primjerni za ljudsku ishranu. Ova namirnica ima čak i loš epitet, da sa sobom nosi miris urina. Sve navedeno su netačne tvrdnje nepoznavaoca tradicionalne kulinarike, i namirnica iz naše okoline.

/A.D/ Aura.ba/