Focaccia s ruzmarinom: KO MOŽE ODOLJETI MIRISIMA TEK ISPEČENE POGAČE

Ko može odoljeti mirisu pogače, a tek mirisu tek ispečene pogače, maslinovu ulju u ruzmarinu. Focaccia ima bezbroj, koliko kuharica, toliko i pogača. Fokaca, ustvari to je tanki hljeb, premazan obiljem maslinovog ulja i posut raznim začinima i biljkama. Ukusna i fina, preživjela godine, vijekove, milenijume, i nije postala ni obična, ni dosadna, ni zaboravljena…- kaže Tanja Đorđević, koja je sa Aurinim čitateljima podijelila svoj recepot za Focacciu.

Za tijesto

200 gr. integralnog brašna, 200 pšeničnog brašna, kesica suhog kvasca, pola kašičica šećera, 1 kašičica soli, 200 ml mlake vode, kašika maslinovog ulja.

Za premaz

50 ml maslinovog ulja
1 kašičica suhog ruzmarina
ostale sastojke po želji, masline, luk, papričice, cheri paradajz

Način pripreme

Sipati u vanglu integralno, pšenicno brašno, suhi kvasac, šećer i so, sjediniti.

Dodati mlaku vodu i maslinovo ulje. Promiješati i zamijesiti tijesto. Tijesto odmah rastaniti, oblikovati po želji i staviti u podmazanu okruglu tepsiju vl.24 . Preko staviti foliju i ostaviti 1h na toplom mejstu. Maslinovo ulje i ruzmarin sjediniti. Sklonite foliju i prelijte tijesto maslinovim uljem i ruzmarinom a zatim vrhovima prstiju u tijestu napravite udubljenja. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.

(aura.ba)

Komentari

komentara