Fitoterapeut Jelena Elena Simunović tvrdi kako priroda ima biljku za svaku boljku: Čudesne moći matičnjaka i kantariona

Jelena Simunović, fitoterapeut, savjetuje kako da pomognete sebi kod tegoba koje vas najviše muče

Ime Beograđanke Jelene Simunović, poznato je i cijenjeno u svijetu alternativne medicine. Više od dvije i po decenije, Jelena je praktikant drevnog duhovnog znanja iz Delfa, Grčka, koje se bavi radom na uvećanju najboljih čovjekovih potencijala i umanjenju svega lošeg, pomoću čovjekovog datuma rođenja.
Osim toga, Jelena je veliki poznavaoc ljekobilja. Jedan je i od organizatora Festivala ljekovitog bilja i preparata ,,Ramonda Serbika te organizator više čajanki i tribina na temu ,,Živjeti zdravije u kontaktu sa prirodom”. Vlasnik je holističkog udruženja ,,DelfiElena,, i istoimene kolekcije čajeva.
Za Auru, Jelena je često govorila o blagodetima prirode koje danas rijetki koriste. S čitateljima je podijelila i vrijedne savjete o liječenju ešerihije, artritisa, vaginalnih infekcija…
– Uvijek podržavam optimizam i vedar duh, kao i kontakt sa prirodom kao preduslov svih iscjeljenja, jer kad boluje duh boluje i tijelo – kaže Jelena na početku razgovora.

Ova 51-godišnjakinja, na svojoj je koži osjetila moć prirode prije skoro 25 godina kada je ostala bez brata. Porodična tragedija duboko je uzdrmala Jelenu ostavljajući na njoj rane kakve samo depresija može utisnuti. U svijet živih, Jelenu su vratili čajevi.

– Kada sam prije skoro dvije i po decenije pala u depresiju i strahove od smrti, nisam ni slutila da mogu biljem da se liječim. Fitoterapiju sam izučavala kod dr. Zorana Nikolića i mr. Slavoljuba Tasića iz Instituta za ljekovito bilje ,,Josif Pančić”.

Upravo tada naišla sam na posebne biljne mješavine čiju su recepturu po drevnim spisima imali Apolonovi sveštenici iz Delfa i tako su liječili. Nisam isprva bila nešto posebno povjerljiva prema tim čajevima i ostavila sam ih po strani. Međutim, moje stanje se komplikovalo, a ljekari su mi predložili i sedative kao terapiju. Tada sam rekla:” Jelena, pij one čajeve, pa ako ti ne pomognu, sedativi će te čekati”.

– A tako je i bilo i tako je počelo moje poznanstvo s ljekobiljem – priča Jelena.
U opisu programa ljekovite biljne mješavine Apolonovih sveštenika stajalo je da pomažu kod blaže i teže depresije, hormonskih poremećaja, čišćenja organizma, kamena i pijeska u žuči, steriliteta, stresa…A nakon detaljnog izučavanja, primjene na sebi, potom i na drugim, Jelena se uvjerila u opis ovog čudesnog programa.
– Osnova za sve ove čajeve su mješavine svetog, začinskog i aromatičnog bilja – bosiljak, lipa i ruzmarin. Piju se kao lijekovi tri puta po jedan decilitar sat prije jela i nisu u suprotnosti sa zvaničnom medicinom. Najbolje rezultate postižu kada onaj ko je bolestan sprema čaj sam sebi – kaže Jelena.
Biljne mješavine iz ovog programa piju se od 20 do 90 dana, u zavisnosti od stanja i problema koji osoba ima, a u međuvremenu, Jelena je napravila i vlastite biljne mješavine, pa se tako u programu čajeva “Delfielena” mogu naći prirodni lijekovi za mnoge bolesti. Jelenine mješavine u svom sastavu imaju autentične biljke s naših prostora, na prvom mjestu matičnjak, a zatim kantarion, maslačak, koprivu, brusnicu,nanu, neven…

Ona vjeruje da priroda ima biljku za svaku boljku, samo je treba pažljivo otkriti i sa zahvalnošću koristiti.
– Vratimo se sebi kroz prirodu i uravnotežićemo se vrlo brzo. Uvijek podržavam optimizam i vedar duh, kao i kontakt sa prirodom kao preduslov svih iscjeljenja, jer kad boluje duša boluje i tijelo! Budite radost u sebi ma šta vam život donosi, i zapamtite da su to sve samo iskušenja u novim stepenicama vašeg duhovnog rasta. Idemo dalje, sutra je novi dan, šta je život lijepo spremio za mene – pitajte se često. To je moja najmoćnija mantra – poručuje Jelena.
Za ovaj broj Aure, Jelena je odlučila predstaviti dvije izuzetno korisne biljke, čije vrijeme cvatnje i branja je pred nama.

MATIČNJAK

Tea with balm

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od rijetkih biljaka, koja je istovremeno ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. U južnoj Evropi i sjevernoj Africi gaji se duže od dva milenijuma. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama. U parkovima se gaji kao ukrasna biljka, a u baštama kao ljekovita i aromatična.

Pčele je naprosto obožavaju, zbog čega je i dobila ime matičnjak. Cvjeta od juna do septembra, prepoznatljiva je po sitnim bijelim, bjeličastožutim, plavičastim i blijedoružičastim cvjetićima kao i mirisu koji koji podsjeća na limun, zbog čega je u narodu zovu “limun trava”.

Grančice matičnjaka nekada su stavljane po podu da osvježe prostoriju, a Arapi su prvi ovu biljku počeli da koriste u ljekovite svrhe, spravljajući od nje čaj protiv napetosti i depresije. Sa ovom praksom se nastavilo i u srednjem vijeku, a vidari su je preporučivali protiv bolova, metaboličkih tegoba i nesanice kao i za bolji apetit i varenje. U Francuskoj je i danas matičnjak biljka izbora za uklanjanje umora i glavobolje. Radi veće djelotvornosti često se kombinuje sa nanom, kantarionom i nevenom.

Matičnjak pomaže u prevazilaženju stresnih situacija, protiv depresije, kao i glavobolje uzrokovane nervozom, osim ovih dejstava ima i antibakterijsko i pomaže zacjeljenju rana,čisti krv blago širi periferne krvne sudove i snižava pritisak.

Napomena: Osobama koje uzimaju sedative i koje koriste lijekove za štitnu žlijezdu ne preporučuje se uzimanje maticnjaka ili mješavina sa matičnjakom bez konsultacije sa ljekarom.

KANTARION

Kantarion se upotrebljava za liječenje mnogih bolesti i poremećaja. Poznato je da blagotvorno djeluje kod svih vrsta nervnih tegoba, upale nerava, nesanice, slabosti nerava. Kažu da može pozitivno da djeluje kod problema sa mesečarenjem, noćnim mokrenjem, problemima sa govorom i histerijom.

Djeluje podsticajno na ginekološki sistem kod žena: razvoj organa, regulacija neredovnih mjesečnih ciklusa, ranice na grliću materice, upale jajnika, ciste na jajnicima, itd. Blagotvoran je kada su u pitanju dijareje, hemoroidi, ulkusi, gastroenterokolitisi, problemi sa jetrom, čirevima, žučnom kesom.
Kantarion pomaže u zaliječenju oštećenog tkiva, on regeneriše otvorene rane, povrede, oštećenu kožu lica, opekotine na svim dijelovima tijela. Kantarionovo ulje se može utrljavati i na bolna mjesta, pa tako pomaže u olakšavanju problema kod išijasa i reume.
Kantarion se može upotrebljavati kao čaj i kao ulje.

(aura.ba)