Fitoterapeut Jelena Elena Simunović: PRIRODA IMA BILJKU ZA SVAKU BOLJKU

Jelena Simunović, fitoterapeut, savjetuje kako da pomognete sebi kod tegoba koje vas najviše muče

Ime Beograđanke Jelene Simunović, poznato je i cijenjeno u svijetu alternativne medicine. Više od dvije i po decenije, Jelena je praktikant drevnog duhovnog znanja iz Delfa, Grčka, koje se bavi radom na uvećanju najboljih čovjekovih potencijala i umanjenju svega lošeg, pomoću čovjekovog datuma rođenja.

Osim toga, Jelena je veliki poznavaoc ljekobilja. Jedan je i od organizatora Festivala ljekovitog bilja i preparata ,,Ramonda Serbika te organizator više čajanki i tribina na temu ,,Živjeti zdravije u kontaktu sa prirodom”. Vlasnik je holističkog udruženja ,,DelfiElena,, i istoimene kolekcije čajeva.

Za Auru, Jelena je govorila o blagodetima prirode koje danas rijetki koriste. S čitateljima je podijelila i vrijedne savjete o liječenju ešerihije, artritisa, vaginalnih infekcija…

– Uvijek podržavam optimizam i vedar duh, kao i kontakt sa prirodom kao preduslov svih iscjeljenja, jer kad boluje duh boluje i tijelo – kaže Jelena na početku razgovora.

Sedativi neka sačekaju

Ova 51-godišnjakinja, na svojoj je koži osjetila moć prirode prije skoro 25 godina kada je ostala bez brata. Porodična tragedija duboko je uzdrmala Jelenu ostavljajući na njoj rane kakve samo depresija može utisnuti. U svijet živih, Jelenu su vratili čajevi.

– Kada sam prije skoro dvije i po decenije pala u depresiju i strahove od smrti, nisam ni slutila da mogu biljem da se liječim. Fitoterapiju sam izučavala kod dr. Zorana Nikolića i mr. Slavoljuba Tasića iz Instituta za ljekovito bilje ,,Josif Pančić”.

Upravo tada naišla sam na posebne biljne mješavine čiju su recepturu po drevnim spisima imali Apolonovi sveštenici iz Delfa i tako su liječili. Nisam isprva bila nešto posebno povjerljiva prema tim čajevima i ostavila sam ih po strani. Međutim, moje stanje se komplikovalo, a ljekari su mi predložili i sedative kao terapiju. Tada sam rekla:” Jelena, pij one čajeve, pa ako ti ne pomognu, sedativi će te čekati”.

– A tako je i bilo i tako je počelo moje poznanstvo s ljekobiljem – priča Jelena.

U opisu programa ljekovite biljne mješavine Apolonovih sveštenika stajalo je da pomažu kod blaže i teže depresije, hormonskih poremećaja, čišćenja organizma, kamena i pijeska u žuči, steriliteta, stresa…A nakon detaljnog izučavanja, primjene na sebi, potom i na drugim, Jelena se uvjerila u opis ovog čudesnog programa.

– Osnova za sve ove čajeve su mješavine svetog, začinskog i aromatičnog bilja – bosiljak, lipa i ruzmarin. Piju se kao lijekovi tri puta po jedan decilitar sat prije jela i nisu u suprotnosti sa zvaničnom medicinom. Najbolje rezultate postižu kada onaj ko je bolestan sprema čaj sam sebi – kaže Jelena.

Biljne mješavine iz ovog programa piju se od 20 do 90 dana, u zavisnosti od stanja i problema koji osoba ima, a u međuvremenu, Jelena je napravila i vlastite biljne mješavine, pa se tako u programu čajeva “Delfielena” mogu naći prirodni lijekovi za mnoge bolesti. Jelenine mješavine u svom sastavu imaju autentične biljke s naših prostora, na prvom mjestu matičnjak, a zatim kantarion, maslačak, koprivu, brusnicu ,nanu, neven…

– Matičnjak je odličan kod smirenja, dok neven na kožu djeluje antivirusno i antibakterijski. Koprivu možete koristiti kod manjka gvožđa ali i kod respiratornih problema, bronhitisa, astme.

Nana smiruje stomacne probleme.. itd.

– Čajeve tipa krušine i sene ne treba koristiti ako se imaju problemi sa želucem i jetrom, a kantarion ne treba koristiti zajedno sa sedativima. Ni sa čajevima ne treba pretjerivati i korisno je da se prave pauze od desetak dana – pojašnjava Jelena.

Osim zdravstvenih problema na koje ukaže pacijent koji joj se javi, Jelena posebnom tehnikom može otkriti šta kome treba.

Brojevi otkrivaju sklonost bolestima

– Iz duhovnih analiza može da se vidi sklonost bolestima, pa se tako i dijagnostikuje stanje i daju biljne mješavine. Recimo, zna se da su septembarski ljudi vrlo nervozni i tada se njima prvo daje nešto za smirenje pa tek onda za stomak i problem koji imaju. Osobe rođene u oktobru sklone su respiratornim problemima, “aprilcima” je osjetljiva jetra, a “januarcima” kičma – otkriva Jelena.

Ona vjeruje da priroda ima biljku za svaku boljku, samo je treba pažljivo otkriti i sa zahvalnošću koristiti.

– Vratimo se sebi kroz prirodu i uravnotežićemo se vrlo brzo. Uvijek podržavam optimizam i vedar duh, kao i kontakt sa prirodom kao preduslov svih iscjeljenja, jer kad boluje duša boluje i tijelo! Budite radost u sebi ma šta vam život donosi, i zapamtite da su to sve samo iskušenja u novim stepenicama vašeg duhovnog rasta. Idemo dalje, sutra je novi dan, šta je život lijepo spremio za mene – pitajte se često. To je  moja najmoćnija mantra – poručuje Jelena.

 ,,ČAJNO DRVO,, BRIŠE  BAKTERIJSKE I GLJIVIČNE INFEKCIJE

Gljivične infekcije noktiju su čest problem u proljeće i ljeto, zbog koga mnogi kriju svoja stopala. Prirodan lijek sa vrlo širokim spektrom dejstva je popularni ,,Čajavec,, eterično ulje Čajnog drveta (Melaleuca alternifolia).

Čajno drvo sadrži materije koje mogu djelovati antibakterijski. Specifično je što ima dvostruko dejstvo – djeluje na bakterije i na gljivice. Ovo je važno zato kad koristimo druge lijekove za gljivice, oslobađa se prostor za bakterije i  obratno. Eterično ulje čajnog drveta nam pomaže da na najefikasniji i najprirodniji način izađemo iz začaranog kruga zvanog gljivice i bakterije.

Primjena: Oprati noge, dobro osušiti i na problematičan nokat i ispod nokta staviti kap do dvije, zavisi od bolesne površine nokta i ponavljati postupak tri nedjelje ujutru i uveče.

Eterično ulje čajevca je čudotvorno i koristi se u mnoge druge svrhe. Kod

inhalacija, artritisa, vaginalnih infekcija, bakterija u mokraći, virusa Herpes simplex.

 Primjena kod inhalacija

Jedan litar vode i 4 do 5 kapi  inhalira se 2 do 3 minuta.

Primjena kod prehlade

Jedna kašika meda sa jednom kapi prirodnog kvalitetnog sastava ulja čajnog drveta.

 Primjena kod ešerihije

Kod Ešerihija iz ishrane izbacite slatko kao i hljeb sa kvascem. U kašiku maslinovog ulja stavi se kap eteričnog ulja čajnog drveta i pije se 10 dana jednom dnevno.

Primjena kod artritisa

Kod artritisa ovo ulje se koristi kao dodatak ulju kleke, ruzmarina ili maslinovom ulju dodaje se par kapi čajevca te se koristi u masaži.

 Primjena kod vaginalnih infekcija

U 100 mil. kantarionovog ulja doda se 30 kapi ulja čajnog drveta. Tampon natopljen ovom mješavinom ostavi se 3 sata da djeluje sedam do deset dana. Ne koristi se u ciklusu.

Bakterije u mokraći

U 200 ml alkohola 91% doda se 30 grama smole propolisa i ostavi 10 dana na tamnom mjestu. Pažljivo se odlije, procijedi i doda 30 kapi eterskog ulja čajnog drveta. Svakog dana se uzima ujutru i uveče po 15 kapi na kocki šećera ili kašičici meda. Terapija 21 dan uz ovo se pije po 1 litra čaja od Vranilovke (origanum vugare).

Ovo ulje se može tretirati i kod problema kose i kože tako da bi svaka kućna apoteka trebala bi imati bar jednu bočicu ovog ,,čudotvornog,, eteričnog ulja.

(E. K./aura.ba)