FITOKOZMETIKA: Mrkva vraća elastičnost koži

 Osim što mrkva veoma povoljno utječe na vid, ona je i veliki prijatelj ljepote. Novija kozmetika spretno koristi karotin iz mrkve za sredstva za crnjenje na suncu: u stvari boju koži daje karotin

Maska od strugane mrkve

Najjednostavnija je maska od strugane mrkve: sok brzo prodire u kožu, nahrani je i osvježi. Još bolje ako se kaši doda jedno žumance. To je već mnogo jače sredstvo za kožu koju treba osvježiti i povratiti joj elastičnost.

Za suhu kožu

Kod suhe kože preporučuje se maska od mrkve potopljene u svježe mlijeko, sa kašikom pavlake. Ovu masku stavljajte na dobro očišćenu kožu, najbolje uveče, kada možete dugo da ležite na miru, opušteni, sa kašom na licu. Ako je potrebno i vrat pokrijte ovom hranjivom maskom.

Tamniji ten kože

Kada sami želite da dobijete tamniji ton kože upotrijebite jednostavnu masku: strugana mlada mrkva pomiješana sa kiselim mlijekom, i to nanesite na sve vidljive dijelove kože lica, uha, vrata. Ovo je jedno zdravo sredstvo za osvježenje kože koje joj ujedno mijenja boju u sasvim blagu tamniju nijansu.

Kaša koja hrani i osvježava kožu

Dvije mlade mrkve se sitno izrendaju i ta se kaša pomiješa sa jednom kašikom krompirovog brašna i jednim žumancem. Dobro umiješana kaša nanosi se na lice koje je prethodno dobro očišćeno. Pustiti da djeluje oko 20 minuta. Najprije oprati vrućom, a onda hladnom vodom. Hrani, osvježava i glača kožu. Ovu mješavinu svaka koža podnosi i može se po volji primjenjivati.

(aura.ba)

error: Content is protected !!