FITOKOZMETIKA: Maslinovo ulje: saveznik kože

Maslinovo ulje je idealno sredstvo u borbi protiv oštećene kože koju uzrokuje hladnoća. Ono je melem za suhu kožu i kožu s borama, a tokom zime je uvijek dobro dodati nekoliko kapljica u masku za lice prije njenog nanošenja. Na taj se način koža neće isušiti nakon ispiranja, te će ostati hidratizirana i elastična

Efektna maska s maslinovim uljem:

Pomiješajte veliku kašiku meda, kašiku mlijeka i nekoliko kapljica maslinovog ulja. Nanesite na lice i vrat. Ostavite da djeluje 10 – 15 minuta i isperite hladnom vodom.

I za suhu kožu postoji lijek

Jednostavno, malom količinom maslinova ulja masirajte područja gdje vam je koža suha i odmah ćete uvidjeti razliku. Prije odlaska na spavanje, umasirajte ulje i na stopala, a već izjutra, noge će vam biti osjetno nježnije.

Za mekan dodir

Izmiješajte dvije kašike maslinovog ulja s dvije kašike smeđeg šećera. Nanesite mješavinu na ruke i utrljajte dok se šećer ne otopi u potpunosti. Zatim operite ruke toplom vodom i odmah ćete primijetiti kako je koža mekana.

Lice kao s modne naslovnice!

Da bi se postigla prekrasna glatka koža i svjež blistav ten, pripremite masku od maslinovog ulja, žumanjka i meda. Miješajte smjesu dok ne dobijete kompaktnu masu. Na licu držite 10 do 15 minuta. Isperite mlakom vodom i uživajte u mekanoj i zdravoj koži.

Tretman za kosu

Maslinovo ulje ima čudesan učinak na kosu. Zagrijte malu količinu maslinovog ulja i dobro utrljajte u kožu glave. Zamotajte kosu ispod kape za tuširanje i ostavite da djeluje 20 – 30 minuta. Potom operite kosu.