Fitnes trenerica Sanita Dizdarević motivira Aurine čitatelje na gubitak kilograma: Hrana je gorivo, nemojte biti ovisni o njoj!

 

U životu uvijek trebamo inspiraciju. Ponekad su to poznate ličnosti koje žive život kakav potajno priželjkujemo, ali nekako je najljepše kada oko sebe imamo osobe koje su inspiracija. A uvijek ih ima. Treba samo znati gledati, staviti fokus na takve ljude.

Najveći izazov je svakako pobijediti sebe i riješiti se viška kilograma. Oni koji se bore gojaznošću, znaju da je teško. Najpoznatija bh. fitnes trenerica Sanita Dizdarević, nekoliko godina unazad inspirira, prvo svojim gubitkom suvišnih kilograma, a zatim sjajnim rezultatima kod svijih klijenata. Za Auru je u kratkim crtama objasnila s kojim se preprekama najčešće susreću pretile osobe.

– Ja bih ovisnost o hrani uporedila s većinom poznatih ovisnosti, ali uzet ću kao primjer ovisnost o šopingu. Da bi se osoba riješila potrebe i razmišljanja o fokusu ovisnosti, potrebno je početi s promjenama svojih navika. O hrani treba razmišljati kao o energiji koja nam je potrebna kroz dan, o tome da unosimo ne samo ono što volimo i čini nas sretnim, nego i hranu koja nam daje energiju i snagu. Kako? Bilo bi poželjno kada bi se obroci rasporedili na svaka tri sata, i to tako da pripremite sve unaprijed za dan ili čak za cijelu sedmicu. Taj plan koji se napravi, bilo bi poželjno poštovati usprskos željama i potrebama. Nakon nekog vremena uzimanja hrane pravilno i redovno, ovisnost više neće biti toliki problem i sve će postati jednostavnije. Hrana je gorivo, a ne nužno ugoda.

Sanita smatra kako je najvažnija odlučnost, jer niko ne može toliko utjecati na nas kao mi sami.

Promjenu treba željeti

– Važno je prihvatiti činjenicu da niko ništa ne mora i da niko ne može biti prisiljen na promjenu! Ako osoba sama odluči da želi promjenu, ona će tu promjenu i živjeti. Tada je osoba sama odlučila da je promjena u njenom životu važna i dobrodošla, možda zbog okoline, možda zbog zdravlja, djece, posla… ali najvažnije zbog same sebe!

Ova inspirativna Bišćanka prije nekoliko je godina imala 110 kilograma. U to vrijeme odjeću je kupovala na muškom odjelu, nije se osjećala dobro u svojoj koži i povrh svega, iako diplomirana fizioterapeutkinja, nije imala ni posao. Dovoljno da se osjeća potišteno i izgubljeno.

Dotakla je kaže dno, dalje nije mogla i bilo je krajnje vrijeme da nešto učini. Počela je s napornim treninzima i promjenom prehrambenih navika. Predan rad i disciplina vratili su joj vjeru u samu sebe.

– Treba biti i strpljiv, jer je za sve to potrebno određeno vrijeme. Bilo mi je potrebno jako mnogo snage i vremena, ponajprije one psihičke, da bih se otisnula u promjenu. Da bih krenula. Da samu sebe doslovno slomim, te se okrenem novom početku.

Treninzi su bili naporni, no najteža borba bila je ona koja se odvijala u glavi, priča nam Dizdarević.

– Najbitnije je da glavni fokus ne budu kilogrami, nego da se usmjeri pažnja na tjelovježbu. Desit će vam se sljedeće: više energije, bolji san, bolja koncentracija, poboljšana cirkulacija, manjak stresa, te više samopouzdanja. Nemojte se zamarati nedostatkom rezultata, maksimumom ili raznim dilemama mršavljenja. Zapamtite da ovaj proces zahtijeva vremena, strpljenja i dosljednosti. Proteći će mjeseci pa i godine prije nego što uočite velike promjene. Stoga, kad poželite odustati, sjetite se da sve što napravite sada, utjecat će na kvalitetu vašeg života u budućnosti.”

Tu sam da pomognem

Sanita je danas trenerica i sama sebi pokretna reklama.

– Svakom svom klijentu/klijentici pristupam na drukčiji način, odnosno prema procjeni stanja klijenta i naravno željama. S obzirom na to koji sam ja pakao prošla, mislim da imam kredibilitet na tom polju i da mogu klijenticama da olakšam prepreke kroz koje sam ja prolazila, da one ne moraju. Postoji određena tačka do koje ja mogu pomoći klijenticama na tom putu, ali od njih zavisi da li će biti uporne na svom putu i koliko im je stalo da dođu do određenog cilja.

Naša najpoznatija fitnes instruktorica odlučila je i 100 Aurinih čitatelja nagraditi sa besplatnom transformacijom izgleda. Startali smo od Aure broj 391. Do današnje Aure, obradovali smo naših 45 čitateljki. U nastavku teksta saznajte kako i vi možete postati Sanitin klijent.