“Fish spa” – RIBLJI PEDIKIR nosi brojne opasnosti: Kako su jednoj ženi otpali svi nokti nakon tretmana!

Zamisao da vam malene ribice grickaju mrtvi sloj kože mnogima zvuči jako primamljivo, ali kada bi znali kakvu opasnost to nosi, sigurno bi se predomislili.

Prvo smo upozoreni na opasnosti koje donosi neredovno skidanje maskare, a onda i na strašne posljedice nepravilno istetoviranih obrva, a sada se čini da još jedan bjuti tretman može da ostavi fatalne posljedice. Jedna žena je to osjetila na svojoj koži. Tačnije, na stopalima.

Otkako se pojavio, “fish spa”, odnosno riblji pedikir, postao je veliki trend u cijelom svijetu. Mnoge žene se najčešće opredeljuju za njega jer, pored masaže stopala, uklanja mrtve ćelije, podstiče cirkulaciju, otklanja neprijatne mirise nogu i zadebljanja na stopalima, ali liječi i kožna oboljenja poput dermatitisa, psorijaze, kurijeg oka…
Međutim, časopis “JAMA Dermatology” sada je objavio vijest o dvadesetogodišnjakinji koja je tokom ribljeg pedikira zadobila onihomadis. Riječ je o infekciji koja izaziva otpadanje noktiju na nogama.

Žrtva pedikira zatražila je mišljenja drugih dermatologa i svi su joj objasnili da drugih izazivača onihomadisa nema i da je najvjerovatnije uzrok upravo riblji pedikir.

Iako je ovaj trend posljednjih godina u velikom porastu, on predstavlja rizik od prenosa infekcija, zato što se jedna riba koristi za više klijenata, a cisterne u kojima su ribice smještene često nisu ni pravilno sanirane, pa se bakterije mogu pronaći i u vodi.

Ovo je prvi prijavljen slučaj negativnih posljedica ribljeg pedikira, koji je sada pokrenuo lavinu pitanja i vjerovatno mnoge žene odvratio od njegovog isprobavanja.
I na balkanskoj regiji u brojnim kozmetičkim salonima je dostupan ovaj tretman. Čak je i sve traženiji! Mi podsjećamo da su ovakvi trfetmani zabranjeni u mnogim američkim državama, dok je u Kini i dalje najpopularniji..