Fino prhko tijesto s puno mirišljavih jabuka: Šta ima tu da se ne voli ?

Mini pite ili tortice od jabuka

Sastojci za tijesto: 300 g brašna, 150 g masti, 100 g šećera, kora jednog limuna, vanilin šećer, 1 jaje, 2 kašike jogurta.

Za nadjev: 4 jabuke, 1 kašika griza, pola kašičice cimeta, 1 kašika šećera.

Po želji ubaciti orahe, lješnike, bademe…

Priprema:

Od sastojaka za tijesto umijesite glatko prhko tijesto pa ga ostavite u hladnjaku barem pola sata.
Za nadjev ogulite i narendajte jabuke, dodajte koricu limuna, cimet, griz, šećer i sve dobro izmiješati. Zatim tijesto rastanjiti i čašom vaditi krugove pa redati u kalupu za mafine (nije potrebno premazivati kalup ili stavite papirne korpice) i lagano utisnite tijesto. Potom dodajte nadjev od jabuka. Napraviti trakice od preostalog tijesta i ukrasiti tortice po želji. Tortice staviti da se peku na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečene tortice ostaviti da se ohlade , izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

(Tanja Đorđević za aura.ba)

Komentari

komentara