Fino pecivo s džemom i kokosom: PREDIVNE PAMUK KIFLICE

Jedan lijep i jednostavan recept za slatkiš koji će vam zagrijati srce!
Sastojci za tijesto:
2 jaja
2 dl ulja
3 dl mlijeka
1 kašika kvasca
100 g šećera
oko 800 g brašna

Za sirup:
200 g šećera
3 dl vode

I još:
džem od šljiva
100 g kokosa

Priprema:

Kašiku suhog kvasca i 100 grama šećera stavite u tri decilitra mlakog mlijeka. Ostaviti da odstoji dok kvasac ne “proradi”, a nakon toga dodajte 2 decilitra ulja, dva jaja i brašno te zamijesite tijesto.

Tijesto dobro umijesiti i ostaviti da nadođe. Kada tijesto nadođe, podijelite ga na 5 dijelova. Razvaljajte svaki dio u krug i izrežite na osam trouglova, kao da siječete tortu.

Po kašičicu džema stavite na svaki komad tijesta i uvijte u kiflicu. Tako uradite sa svim dijelovima tijesta.

Ostavite kiflice da odstoje 15-ak minuta, a zatim pecite na 200 °C dok blago ne porumene.

Za sirup u posudu stavite vodu i šećer, pustite da proključa i onda kuhajte još 4-5 minuta.

Kada se ispeku, kiflice uvaljajte svaku u topao sirup ( ili ih provucite kroz sirup, s jedne i druge strane, nemojte ostaviti da stoje), a zatim ih pospite kokosom.