Fina, kremasta i savršena DOMAĆA KREMPITA – STARINSKI RECEPT

Slatkiš od nekoliko sastojaka gotov za čas! –ma ko je ne bi volio!!!

Sastojci:
Za biskvit:
3 jaja
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašika ulja
3 kašika brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
1/2 litra mlijeka
2 kašike šećera
2 kesice vanilin šećer
5 kašike brašna
3 žumanca
Šam:
3 bjelanca
2 kašike šećera
Priprema biskvita: Jaja umutiti pjenasto (prvo bjelanca), dodati šećer i vanilin šećer. Dodati ulje i kašikom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Peći u kalupu za torte ( br 24 ). obložen pek papirom. Gotovu koru ohladiti i presjeći na pola je da se dobiju dvije.

Fil: 400 ml mlijeka sipati u šerpu da se kuha, 3 žumaca umutiti sa 2 kašike šećerom i 2 kesice vanilin šećerom. U umućena žumanca dodati 100 ml mlijeka i 5 kašika brašna. Kada je mlijeko počne da ključa, skloniti sa šporeta sipati smjesu za žumancima. Vratiti na šporetu, mutiti da se fil zgusne. Pa zatim skloniti sa šporeta da se prohladi.

Šam: 3 bjelanca umutiti sa 2 kašike šećera vanilin šećer.

U prohlađen fil lagano mikserom ili kašikom umiješati umućena bjelanca. Na donju koru biskvita sipati krem pa staviti drugu koru. Posuti sa šećerom u prahu. Prijatno!

(Tanja Đorđević za aura.ba)