FILM KAO LIJEK ZA DUŠU

Ako vas muči neka od tipičnih životnih dilema, ostavite je da čeka, ili makar prenoći, a vi pravac bioskop (može i kućni). Možda upravo na taj način nađete rješenje za svoj problem. Uostalom, pred nama je 16. po redu “Sarajevo film festival”, jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u zemlji i regionu. Budite dijelom ove prestižne manifestacije i usput, možda nađete rješenje za neku od svojih životnih nedaća…

Muči vas besparica? Stalno se svađate sa partnerom? Brine vas ponašanje vaših tinejdžera, suočili ste se sa velikim promjenama u životu? Umjesto zakazivanja psihoterapije, samo uključite DVD player. Najnoviji trend u psihološkim krugovima je korištenje popularnih filmova kao terapije, zbog emotivnih i životnih lekcija koje sadrže.

I to ima smisla. Na kraju krajeva, svaki oblik kreativnog rada – romani, pjesme, pozorišni komadi, kao i druga umjetnička djela – odavno služe kao dopuna profesionalnoj psihoterapiji. U tom kontekstu, filmovi, kao jedna od najvećih razonoda današnjeg čovjeka, logičan su nastavak ove priče o iscjeliteljksim efektima umjetnosti.

Filmovi mogu da probude naše najdublje emocije, kojih dugo nismo bili svjesni, ili smo ih namjerno negirali. Način na koji tumačimo neki film, takođe može da pruži uvid u probleme koje nas muče, kao i da nam pomogne da pronađemo rješenja.

Stručnjaci tvrde da nas filmovi podstiču da prekinemo negativan način razmišljanja i nude nam nove ideje i strategije. Pokretne slike su, takođe, sjajna tema za razgovore i razmjenu mišljenja sa drugim ljudima o negativnim pojavama i problematičnim pitanjima.

Inspiracija i vodič

Inače, terapeutsku moć filmova otkrila je Maria Grace, američka psihijatrica. Ona je počela da anketira svoje klijente o značaju filmova u njihovim životima. Tako je saznala da je većina doživjela bioskopske “romanse”, jer su im filmovi omogućili da iskuse teške emocije na siguran i kontrolsian način. Filmovi su slika naših života – reflektuju naše borbe, gubitke, uspjehe i odgovaraju na mnoga naša pitanja. Oni daju sliku i ton našim skrivenim mislima, strahovima, nadanjima i zadovoljstvima. Štaviše, filmovi duboko inspirišu i vodič su za preuzimanje pozitivnih akcija i poboljšanje života. Višegodišnja praksa u psihološkim ordinacijama u SAD pokazala je da filmska ostvarenja snažnije utiču na pacijente nego isključivo psihoterapija.

Konkretno, Maria Grace navodi jedan upečatljiv primjer iz lične prakse kada joj se za pomoć obratio muškarac koji je želio da započne vezu sa svojom sekretaricom. Brak mu se raspadao i želio je nešto novo i uzbudljivo. Doktorica Grace ga je zamolila da pogleda film Damage, o članu britanskog parlamenta (uloga Jeremy Jones), koji je u vezi sa vjerenicom svoga sina. Na kraju, ova afera razara ne samo njegov brak, već i cijelu porodicu. Film je duboko uticao na ovog pacijenta i on je odustao od preljube. Osim toga, na potpuno novi način je sagledao svoj odnos sa suprugom i djecom.

Tehnike gledanja

Kada je riječ o razonodi i zadovoljstvu, terapeuti se slažu da je odlazak u bioskop i dalje jedan od sjajnih oblika zabave. No, zbog silnih tehničkih “pomagala”, kućni bioskop je varijanta koja se češće bira (niko vas ne ometa). Uostalom, stručnjaci kažu da je iz terapeutskih razloga najbolje da se film odgleda u miru, tišini i privatnosti doma. Dakle, izaberite filmove koje biste rado gledali i iznajmite ili kupite DVD. Eksperti savjetuju da za vrijeme gledanja filma telefon bude usključen, kao i da ne jedene niti pijete ništa, kako bi pažnja ostala neometana.

Analizirajte emocije, likove i scenario sa kojim možete da se identifikujete. Nakon toga razmislite da li vam je gledanje filma pružilo ideju i promjeni ličnih stavovba ili ponašanja. Film posmatrajte, ne kao izmišljenu priču sa poznatim filmskim zvijezdama, već kao stvarnu priču sa ljudima iz vašeg okruženja. Takođe, nemojte sa procjenjujete likove na osnovu glumačkog talenta, i uvjerljivosti. Umjesto toga, analizirajte način na koji se razvijaju njihovi odnosi i kako njihovo ponašanje utiče na te odnose. Neki stručnjaci čak preporučuju solo gledanje, dok drugi (uključujući i doktoricu Mariu Grace) smatraju da se efekti gledanja filmova produbljuju ako ih gledate u društvu, zbog razmjene mišljenja koje obično slijedi. Šta god da preferirate, redovno gledanje filmova pružiće vam ne samo zadovoljstvo zbog kratkih izleta u svijet mašte, već i vrijedno iskustvo za lični razvoj. Ugasite svjetlo i započnite terapiju!

FILMOVI ZA SVE PRELOMNE ŽIVOTNE TRENUTKE

Izbor filmskih ostvarenja koji može da vam pomogne da prebrodite nedaće

Životna situacija

RASKID

GLEDAJTE: Holiday (Kate Winslet i Cameron Diaz); Tajni dnevnik Bridget Jones (Renee Zellweger i Hugh Grant)

Životna situacija

PROMJENA POSLA

GLEDAJTE: Zaposlena djevojka (Mellanie Griffith i Harrison Ford); Miss Congeality (Sandra Bullock i Benjamit Bratt)

Životna situacija

STARENJE

GLEDAJTE

O Schmidtu (Jack Nicholson i Kathy Bates); Something’s Gotta Give (Jack Nicholson i Diane Keaton)

Životna situacija

PREUZIMANJE RIZIKA

GLEDAJTE: Dobro da bolje ne može biti (Jack Nicholson i Helen Hunt); Američki grafiti (Ron Howard i Richard Dreyfuss)

Životna situacija

NOVČANI PROBLEMI

GLEDAJTE: Građanin Kane (Orson Wellers); Down and out in Beverlly Hills (Richard Dreyfuss i Bette Midler)

Životna situacija

TUGA ZBOG GUBITKA

GLEDAJTE:Čelične magnolije (Sally Field i Julia Roberts); Slučajni turista (William Hurt i Geena Davis); Uvijek (Holly Hunter i Richard Dreyfuss)

Životna situacija

BORBA SA BOLEŠĆU

GLEDAJTE: Blistavi um (Russell Crowe i Jennifer Connelly); Doktor (William Hurt); Iris (judi Dench i Kate Winslet)

Životna situacija

PREVAZILAŽENJE STRAHA

GLEDAJTE: Bez straha (Jeff Bridges i Rosie Perez); Odbrana života (Albert Brooks i Meryl Streep)

(aura.ba)