Filipinski vrač Angelito Oreta (54), pacijente liječi istopljenim svijećama: BOLEST I DEMONI NESTAJU U PLAMENU

Kretanje voska u vodi i oblik koji primi prilikom hlađenja, Angelitu govori o kojoj se bolesti radi. Popularni „Majstor“ zaim uzima stvrdnuti vosak i stavlja ga u plamen dok potpuno ne izgori, što navodno uništava duhove koji su uzrokovali bolest

Čarobni ljekar sa Filipina, Angelito Oreta (54), bavi se narodnom medicinom više od deset godina. „Majstor“, kako ga nazivaju stanovnici grada Muntinlupa, u svom domu liječi pacijente koristeći vosak otopljene svijeće, a prema njegovim riječima, većinu bolesti uzrokuju nadnaravne sile poput patuljaka, zlih duhova i demona.

Oblik voska otkriva bolest

Drevna tehnika proricanja

Angelito je majstor rituala Pagtatawas, koji je u filipinskoj narodnoj tradiciji ukorijenjen već vijekovima. Iako se u zapadnoj kulturi ovaj vid iscjeljivanja smatra praznovjerjem, među Filipincima je ovaj vid liječenja veoma popularan.

Vrač Oreta objašnjava kako dijagnozu bolesti ili psihičkog poremećaja dobija tumačenjem oblika ohlađenog voska svijeće, odnosno ceromantijom, što je jedna od najstarijih tehnika proricanja. U nekom ruralnim predjelima Filipina, ova tehnika se koristi da se precizno odrede različite zdravstvene tegobe; dječji neprestani plač, česti osjećaj umora pa čak i nemogućnost žene da zatrudni.

U prošlosti, narodni vračevi bi tokom ovih rituala crtali krst na pacijentovom čelu ili drugim dijelovima tijela za koje se smatra da su pogođeni bolešću. Zatim  bi se na žar stavljao aluminij koji bi počeo da pucketa, a vrač bi ga zatim prebacio u posudu sa vodom. Ohlađeni aluminij bi zatim dobijao određeni oblik koji bi oscjelitelju pokazivao o kojoj se bolesti radi.

Te bolesti, prema narodnom vjerovanju uzrokuje nekoliko nadnaravnih bića; patuljci, demoni ili slični zlonamjerni duhovi. Ista voda bi se zatim koristila da se premaže bolesni dio tijela kako bi se suprostavila bolesti ili zlim silama. Svo vrijeme tokom rituala, vrač bi pjevušio molitve kako bi se umirili duhovi, a bolest napustila tijelo pacijenta.

Ceromantija je duboko ukorijenjena u filipinsku narodnu tradiciju

Djeluje svaki put

S obzirom da većina stanovnika Filipina živi na rubu siromaštva i nema novca za skupe lijekove, red ispred Angelitovih vrata se ponekad prostire i do kraja ulice u kojoj živi. I dok se u prošlosti za potrebe ovog rituala češće koristio aluminij, Angelito je usavršio tehniku otkrivanja bolesti pomoću voska svijeće.

Bolest i demoni odlaze u plamenu

Tokom rituala, on recituje molitve na Latinskom jeziku, i topi vosak svijeće iznad plamena prije nego što ga sipa u posudu sa vodom. Kretanje voska u vodi i oblik koji primi prilikom hlađenja, Angelitu govori o kojoj se bolesti radi.

Popularni „Majstor“ zatim uzima stvrdnuti vosak i stavlja ga u plamen dok potpuno ne izgori, što navodno uništava duhove koji su uzrokovali bolest. Također, Angelito svakom pacijentu nakon tretmana propisuje bilje koje treba jesti, i talismane za zaštitu koji tjeraju zle duhove.

Jedna od Angeliovih pacijentkinja je i mlada majka koja mu se sredinom aprila 2018., zajedno sa svojom kćerkom tinejdžerkom obratila za pomoć. Majka je patila od insomnije dok se njena kćerka borila sa astmom. Sedam dugih godina su tražile lijek ali bezuspješno. Zatim su odlučile da posjete Angelita, i zadovoljne su jer kako kažu, njegov tretman djeluje svaki put.

D.K.