Ferid Mehić: KILOGRAM GUŠČIJE MASTI SA VLAŠIĆA KOŠTA 300 KM!

Guske, divlje patke, pijetlovi i kokoške, pa onda tornjaci čini ovo veselo društvo koje oduševljava čak i turiste, pa često dolaze da slikaju ili snimaju Feridovi carstvo pernatih bukadžija, gusana i guski, koje je smješteno u selu Mudrike na Vlašiću.

Mnoge će zbuniti vijest da su guske stigle na Vlašić, jer ove pernate životinje uglavnom se uzgajaju u visinskim predjelima. Ferid Mehić ima dokaze da guskama odgovara vlašićki ambijent, daju dosta masti, perja, mesa, a doprinose i čovjekovom rahatluku.

„Guska kao domaća životinja nije zahtjevna za gajenje. Treba joj otvoren prostor i voda – kaže Ferid.

Guske ga oduševile na slikama

U selo Mudrike je tokom 1992. godine život bio stao. U ratu ga je napustilo cjelokupno stanovništvo, ali se nakon Dejtonskog sporazuma ponovo oglasila pjesma kosača, berača, pastira, ali i lavež vlašićkog tornjaka. Na kućni prag su se vratili skoro svi prijeratni stanovnici. A stigle su i guske, koje su čak postale i turistička atrakcija na Vlašiću.

„Ljudi su zadovoljni jer žive u zdravom. I ja nastojim da uzgajam zdravu hranu, da moja djeca i unučad jedu zdravo i provjereno – kaže Ferid Mehić.

Kaže, da do unazad tri-četiri godine nikada nije vidio uživo gusku. Znao je za njih samo na slikama. Bavio se voćarstvom i peradarstvom. Na svojoj farmi uvijek je imao najmanje stotinjak pilića. Jedno vrijeme je uzgajao ćurke, a onda je odlučio da nabavi guske.

„Bilo je to prije tri godine; nabavio sam tri guske, a onda sam slijedeće nabavio i još pet, pa opet pet. Uglavnom trenutno ih ima 20 – kaže Ferid.

Objašnjava da uopće njegove guske nemaju velike zahtjeve. Tokom dana se hrane travom na Feridovom imanju površine oko tri duluma, a na veče spavaju u „hotelu“. Još im daju kukuruz, pšenicu, brašno, stari hljeb… Važno je da uvijek ima svježe vode.

„Meni ne treba kosilica, kompletno imanje „pokose“ guske“ – šeretski se hvali Ferid.

Prijeki lijek za pluća

Sagradio im je i poseban objekat u kojem borave noću i za vrijeme zimskih mjeseci.
„Kada se s nekim šalim, kažem da imam hotel za svoje ćurke. Štala je okrečena, čista kao apoteka. A i guske su same od sebe čiste – objašnjava Ferid.

Biznis sa guskama je u svijetu dobro razvijen. Sve je od ove životinje traženo: mast, jetra, perje… U Francuskoj na primjer kilogram guščije jetre košta 300 eura, a u Švicarskoj kilogram gušćijeg mesa košta 50 franaka.

„Mi nismo Francuzi ili Švajcarci; ja kilogram guščijeg mesa prodajem po 12 KM, jetra je nešto skuplja. Naši ljudi ne znaju koliko je kvalitetno, ukusno i zdravo njihovo meso. To su delikatesi; ko nije probao guščiju supu i ne zna šta propušta u svome životu – kaže Mehić, te dodaje da postoje posebne recepture za pripremu specijaliteta od guščijeg mesa ili jetre.

Posebna priča je guščija mast, poznata kao prirodni i prijeki lijek za pluća i disajne organe. Izuzetno je tražena, ljudi ne pitaju za cijenu.
„U BiH kilogram guščije masti se kreće između 200 i 300 maraka. Ja 100 grama prodajem po 20 KM. Velika je potražnja… – otkriva Ferid.

Na kraju ovaj susretljivi Vlašićanin poručuje:

„Kod nas je čista voda, čist zrak, nema fabrika, nema zagađenja nikakvog, a duša nam je velika baš kao Vlašić“!