Ferid Čatak, najveći ljubitelj životinja u regionu i svjetski šampion u golubarstvu: Paunovi čuvaju kuću, golubovi šampioni Evrope, a srna kao kraljica

Ko voli životinje voli i ljude. Kod nas nema podjela i svađe, nema replika i podvala. Svi se radujemo svačijim uspjesima, družimo u lovu, tvrdim da uživamo družeći se. Političari bi od nas imali šta naučiti, ali nama je ljepše bez politike, kaže Ferid Čatak, najveći uzgajivač  raznovrsnih životinja u regionu.

Nemoguće je doći i ući u veliko dvorište Ferida Čataka u Dubravama kod Gradiške, a ne naići na doček para prelijepih paunova. I dok mužjak raširi svoju prelijepu lepezu i zapriječi ulaz, ženka neobičnim zvukovima  javlja domaćinima da su im stigli gosti. Ulaz u životinjsko carstvo supružnika Ferida i Selve Čatak jedino je tako i moguć.

U prostranom, prelijepom dvorištu, ispunjenom kućicama za ptice, oborima za rasne pse, i prihvatilištima za ptičiji svijet, na sve strane i autohtone voćke, potom egzotično voće, raznovrsno cvijeće i povrće. Ferid kaže da uživa dok održava svoje životinjsko carstvo, te da ne zna koliko primjeraka ptica i drugih životinja ima.

  • Paunovi su čuvari kuće. Čim nekoga primijete, dođu do kapije i javljaju da imamo goste. Osjete da li se radi o dobronamjernim ljudima. Nakon paunova nailazi druga linija ‘odbrane’, koju čine ćurke sa pilićima. Ali nisu to ćurići, već mali paunovi. Dok ćurke vodaju paunčiće kao sve brižne majke, paunica nosi nova jaja – kaže Ferid.

Kraljica

Mnogobrojni ptičiji svijet čine štiglići, kanarinci, golubovi ‘birmingem rolleri’ australijski divlji golubovi i arapski smijači, rubinske grlice, patke mandarinke i karolinke, borbeni pijetlovi i još mnogo ptičijih vrsta.

  • Svakodnevno mi rubinske grlice slijeću na rame ili ruku, golubovi arapski smijači guču kao čovjek kad se smije, razvađam borbene pijetlove i čuvam golubove od jastrebova.Od ranog jutra pa do noći ima oko njih posla, ali prelijepo je slušati raznovrsni ptičiji hor.

Feridova supruga Selva posebno je razmazila šestogodišnju srnu, koja se ponaša poput prave kraljice. Šepuri se po dvorištu, jede slatkiše i mazi se. Svaki dan pojede po kilogram petit keksa i nekoliko kesica slanih štapića. Životna ironija joj je omogućila da obilazi i prepariranog šakala, koga je Ferid odstrijelio minule zime.

  • Ja sam najuspješniji lovac na šakale. Namnožili su se i predstavljaju veliki problem stočarima. Lovci moje sekcije Dubrave odstrijelili su čak devet šakala, a četiri su moji trofeji. Mnogo vremena provedem i u vlastitoj odgajivačnici pasa ‘Biser Dubrava’, koja je poznata na svim svjetskim meridijanima. Imam osam ženki i osam prelijepih legala štenadi – kaže Čatak.

 Predsjednikovanje

Feridov paun

Ferid  je nekrunisani kralj golubova ‘Birmingem rollera’. Zahvaljujući njima ima prijatelje od Danske do Novog Zelanda. Priznat je podjednako i u Srbiji i u Hrvatskoj i u našoj zemlji.

-Bio sam šampion Danske, a 2006. godine sam postao i svjetski šampion. Konkurencija je veoma žestoka, jer se takmiče golubari iz cijele Evrope, Azije, Amerike, Brazila, Novog Zelanda. Južnoafričke Republike, Australije… Golubovi su moj život, imam ih preko 150, stalno ih selekcionišem, razmjenjujem, poklanjam, učim i njegujem.Od golubova sam mnogo naučio, prije svega kako se uživa, druži i daruje ljubav.

Ferid sa suprugom

Ferid Čatak istovremeno je i predsjednik mnogobrojnih udruženja. Na čelu je Kinološkog udruženja Gradiška 96, Kluba golubara BiH ‘Birmingem roller’, aktivan je sudija u kinologiji i golubarstvu, predsjednik je još nekoliko manjih udruženja.

  • Gdje god se pojavim, odmah me izaberu za predsjednika, udruženja, kluba, saveza…Lijepo je biti predsjednik ljudima koji vole životinje. Jer ko voli životinje voli i ljude. Kod nas nema podjela i svađe, nema replika i podvala. Svi se radujemo svačijim uspjesima, družimo u lovu, tvrdim da uživamo družeći se. Političari bi od nas imali šta naučiti, ali nama je ljepše bez politike, kaže Ferid Čatak, najveći uzgajivač raznovrsnih životinja u regionu.

Boško Grgić/aura.ba

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!