Fenomeni: PLES BOSIM NOGAMA NA ŽERAVICI

Svakog 21. maja Anastenaridi, posljednji potomci antičke vjerske sekte Mistenaresa, nalože golemu vatru, da bi zatim na užarenoj žeravici s vjerskim obilježjima plesali potpuno bosih nogu. Nikada se još niko od njih nije opržio!

 U grčkim selima Langadashu i Sant`Eleni svakog 231. maja održavaju se svečanosti kakve se zaista mogu vidjeti samo tamo i nigdje drugdje na svijetu. Ondje žive Anastenaridi, posljednji potomci antičke vjerske sekte Mistenaresa. Njihovi su preci u davna vremena emigrirali iz Bugarske u Trakiju, gdje su primili kršćanstvo.

Kada se 1257. godine iznenada zapalila crkva u Kostiju, jednom od njihovih sela, svi su dotrčali da gase vatru, ali su ostali zapanjeni glasnim jaucima iz plamena, koji su se pretvarali u žalosne uzdahe. Neko uzviknu kako unutra nema nikoga živog i da to sigurno plaču njihova vjerska obilježja.

Na taj glas su najhrabriji jurnuli bez razmišljanja u razbuktali požar, nastojeći da spase svoje relikvije i uspjeli su ih izvaditi iz vatre neoštećene, ali da čudo bude još veće, niko od spasilaca nije zadobio ni najmanju opekotinu. Od tada se svakog 21. maja to čudo ponavlja, ali sada samo na simboličan način.

Anastenaridi (koji su ime dobili po grčkoj riječi anastenazo – uzdisati, jaukati) toga dana nalože golemu vatru, da bi zatim po užarenoj žeravici s vjerskim obilježjima u rukama plesali potpuno bosih nogu. Nikada se još niko od njih nije opržio!

Profesor Theodor Balys, sa Univerziteta u solunu i Pjero Cassoli, liječnik iz Italije, već gdoinama kontroliraju taj neobičan ples. Obojica tvrde kako ljudi zaista plešu po žeravici bosih nogu, ali da još ne mogu pronaći nikakvo objašnjenje za taj neobičan fenomen. Profesor Ballys je čak nekim sudionicima za vrijeme plesa stavljao na glavu elektroencafalograf da izmjeri eventualne nenormalne valove, ali nije mogao ništa otkriti.