FENOMENI: Kakvu tajnu krije Kljevačko jezero kod grmečkog sela Kljevci?

Otkako je potekla priča o misterioznom krugu koji se pojavio u zaleđenom jezeru, danas Kljevačko jezero pohode i oni koji nikada nisu zalazili na ovo područje moćnog Grmeča

Narodne predaje ukazuju da je Grmeč otkako je kika i vijeka bio tema priča o nadnaravnim bićima koja su imala staništa u pećinama i procijepima stijena ove vrletne i šumovite planine. U nekim legendama, koje su se prenosile s koljena na koljeno, pominje se i Kljevačko jezero iz kojeg su dobre vile i zle prikaze gasile žeđ, ili su se kupale u hladnoj gorskoj vodi.

Pristup ovom omanjem jezeru je najbolji i najbliži od sanskog sela Kljevci po kome je dobilo ime. Ovo jezerce, valjkastog oblika, samo po sebi je prirodni fenomen. Nalazi se na bezvodnom pordučju, na nadmorskoj visini preko 1500 metara i pretpostavlja se da leži na ogromnom jezeru zarobljenom u kamenoj utrobi moćnog Grmeča.

Savršeni krug

U zimskom periodu led okuje Kljevačko jezero i nerijetko ostaje do kasnog proljeća. Preko ljeta je jedino pojilište divljači na ovom prostoru, ali i mamac za ljubitelje prirode, lovce, planinare i šumske radnike. Ljepota ovog jezerca nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Međutim, otkako je potekla priča o misterioznom krugu koji se pojavio u jezeru, danas ga pohode i oni koji nikada nisu zalazili na ove prostore. Na ledu ukazao se savršeni krug prečnika desetak metara. Neki lovci su skloni kazati kako se taj krug pojavljuje svake zime kada se jezero zaledi, ali ni takvo uvjeravanje nije moglo zatvoriti usta onima koji su u jezeru vidjeli čudo neviđeno, mističan znak, zvjezdanu kružnicu, ili trag od vanzemaljaca.

– Takav savršen krug se ne može opcrtati ni šestarom – čulo se iz usta očevidaca.

Podzemna strujanja

Golicava priča je došla do sanskog profesora Muriza Kerića, koji je dao stručno objašnjenje:

– Riječ je o podzemnim strujanjima unutar jezera. S obzirom na to da se radi o tvorevini kraškog porijekla, logično je pretpostaviti da je voda ispunila korito jezera koje je vjerovatno ljevkastog oblika. Strujanja u dubini imaju kružni tok i prenose se na površinu, a zbog niske temperature došlo je do zamrzavanja jezera i stvaranja kruga.

Profesor Kerić je za svaki slučaj ostavio mogućnost da je kružnica u ledu mogla nastati i usljed stvaranja mjehurića u nastojanju jezerskih riba da dođu do kisika. Bilo kako bilo, otopljavanjem leda krug će nestati, ali će ostati priča o ovoj misterioznoj pojavi podastrijeta slikom. (Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba)