FENOMEN RUŽIČASTOG MJESECA USKORO ĆE OBASJATI NEBO

Puni Mjesec u aprilu, poznat kao ružičasti Mjesec, ne zbog boje nego zbog cvijeta floksa koji cvjeta u rano proljeće , izlazi u subotu.

Aprilski puni Mjesec nosi mnogo različitih imena, prema NASA-i, neka potiču iz kultura Indijanaca i prvi put su okupljeni u Maine Farmer’s Almanah 1930-ih.

Almanah ga je prvi u tiskanom izdanju nazvao Ružičasti Mjesec, prema biljci moss pink, također poznatoj kao puzavi floks, floks mahovine ili planinski floks.

  • Ovo je biljka porijeklom iz istočnog dijela SAD-a jedna je od najranijih rasprostranjenih proljetnih cvjetova – navodi NASA.

Ružičasti Mjesec također je poznat i kao Mjesec iznikle trave, Mjesec jaja i Mjesec ribe, jer pada otprilike u vrijeme kada je ribe plivaju uzvodno kako bi se mrijestile.

Mjesec je također poznat kao i Pashalni Mjesec, jer Pasha počinje u zalasku sunca u petak, 15. aprila, a završava u noći u subotu, 23. aprila 2022.

U kršćanskom crkvenom kalendaru datum Uskrsa izračunava se na temelju uskršnjeg mjeseca i pada na nedjelju nakon prvog uštapa poslije proljetnog solsticija. Zato postoji mogućnost da Uskrs pada i u marta, a ove godine pada 17. aprila, svega dan nakon punog mjeseca.

Pun Mjesec nastaje kada je Mjesec na suprotnoj strani Zemlje od Sunca, što znači da je njegovo lice, odnosno strana koja je uvijek okrenuta Zemlji, potpuno osvijetljeno.