Fenomen poltergajst: ZLOĆUDNI DUH KOJI SE HRANI STRAHOM ONIH KOJE ZASTRAŠUJE

Neobično lupkanje po kući, pomjeranje stvari, osjećaj jeze i hladnoće, pa čak i seksualna zlostavljanja, samo su neki od znakova da je kuću zaposjeo – zloćudni duh – Poltergajst. Karlu Moran napalo je čak 12 zlobnih duhova i seksualno je iskoristilo

Za duhove je tipično da se okupljaju u grupe i da zaposjednu određeno mjesto, gdje uglavnom zavijaju ili mrmljaju, lupaju vratima i ostavljaju za sobom hladnoću u vazduhu, prije nego nestanu, prolazeći kroz zidove i namještaj.

Mnogi vjeruju da su duhovi samo sjenke ili uspomene, koje ponavljaju scene iz svojih života, jer ih drži zarobljenima energija određene lokacije.

No, za razliku od “normalnih duhova”, Poltergajst se kratko zadržava u posjeti, dodiruje žive osobe i izaziva nevolje…

 

Tresak, lom, udarac

Prema višegodišnjem istraživanju duhova od strane egzorcista, ezoterista i drugih “stručnih lica”, o Poltergajstu se zna sljedeće: odgovoran je za neobično glasno treskanje, zvukove udarca, korake, šaputanje i viku. Oni se mogu čak i snimiti specijalnim elektronskim uređajem za snimanje zvuka, a manifestuju se kao buka i glasovi duž telefonskih linija i putem telefonskih signala. Ovi nestašni kućni duhovi lupaju vratima, isključuju svjetla po kući i naizmjence pale i gase kućanske aparate. Mogu čak učiniti da telefoni koji su isključeni sa mreže – zvone!

Poltergajst takođe može učiniti da neki predmeti nestanu a onda se pojave na sasvim drugom mjestu, od onog gdje ste ga ostavili.

Fenomen poltergajsta ispoljava se takođe u vidu pojavljivanja vode na nemogućim mjestima, do te mjere da čak izazivaju poplavu. Sposobni su izazvati i požare. Poltergajst može da ispolji još neka veoma uznemirujuća ponašanja, a postoje svjedočenja o dodirivanju, guranju, štipkanju, odizanju od tla i nošenju, pa čak i o ekstremnim slučajevima zlostavljanja ljudi.

 

Hrane se strahom

Za razliku od „normalnih“ duhova, Poltergajst ne pripada dušama pokojnika. To je zloćudni duh koji se hrani strahom ljudi koje zastrašuje. On se obično usredsredi na jednu osobu – često nesretnu ili poremećenu mladu ženu ili djevojčice u pubertetu. To je u prošlosti navelo istraživače paranormalnih aktivnosti na zaključak da su upravo u tom razdoblju, zbog Poltergajsta pojačani emocionalni nemiri.

Ostale teorije o uzroku fenomena Poltergajsta razlikuju se jedna od druge, kao što se razlikuje i ispoljavanje fenomena. Ono podrazumijeva podrhtavanje tla koja utječu na podrhtavanje i pomjeranje predmeta, čak i ako u tom trenutku nije zabilježen zemljotres.

 

Misterija ostaje

Veliki broj djelovanja Poltergajsta se i dalje registruje, iako se veoma često poistovjećuju sa nekim prirodnim pojavama – kao što je recimo slabije podrhtavanje zemlje.

Ipak, većina slučajeva ostat će neobjašnjena i nerazjašnjena.

Kakogod, oprez nije suvišan, ako vam se uzastopno dešavaju čudne stvari, možda ste upravo vi nova žrtva ovog duha. Međutim, nema razloga za paranoju i dizanje panike ako ste neki predmet zagubili i ne možete da ga pronađete. To može biti i znak vaše zaboravnosti ili kod starijih osoba – senilnosti.

Ali, ako predmeti nastave nestajati….

 

KAKO DA SE OTARASITE POLTERGAJSTA?

Najprije se uvjerite da ne postoji razumno objašnjenje za sablasne aktivnosti u vašem domu. Kada se uvjerite da se u vašoj kući zaista pojavio duh, zaboravite sve one scene iz filma “Istjerivač đavola” (The exorcist). U rijetkim slučajevima Poltergajst čini fizičku štetu – oni obično samo proizvode veliku buku.

Ukoliko se ne osjećate spremnim da se na sopstveni rizik izborite sa tom pojavom, zatražite pomoć od nekog duhovnika ili neke religijske ustanove, za koju ste sigurni da će vam pomoći. Oni će blagosiljati i “očistiti” vašu kuću od negativne energije. Ovo obično uključuje rituale, u toku kojih duh biva zamoljen da napusti kuću.

Najbolji način je da jednostavno zamolite duha da ode. Poltergajst je nekada bio živo biće, i uglavnom je zbunjen i ne zna šta mu se dešava. Lijepo mu na svom jeziku objasnite da je to vaš dom i da je vrijeme da vas ostavi na miru. Obično je dovoljno da se ovo duhu kaže samo jedanput i on će shvatiti poruku i nestati. A tada će buka postepeno jenjavati a sablast nestati.

(aura.ba)