Feng šui trikovi: KUĆU ČISTITE PO OVOM REDOSLIJEDU I BIĆE SREĆE, NOVCA I BLAGOSTANJA:

U feng šuiju čišćenje stana ili kuće nije samo uklanjanje nereda, već i čišćenje energije. Otklanjanje prašine, prljavštine i starih nepotrebnih stvari otvaraju se vrata doma za bolje stvari, novac, sreću, ljepše prilike.

Najbitnije prije samogu čišćenja jeste da bacite nepotrebne stvari, one koje su pokvarene, više ne fubnkcionišu, ili one koje ne koristite, a samo vam zatrpavaju prostor. Možete ih pokloniti, donirati ili reciklirati. Ukoliko čistite dom, a ove stvari ostaju u njemu, nećete imati nikakav efekat. Ovo loše utiče na energiju u domu – zadržava negativnu, a pozitivnu sprječava da kruži.

Takođe, prema feng šui stručnjacima, važno je da se čišćenje kuće odvija prema određenom redoslijedu. Evo odakle treba da počnete, a šta posljednje treba da očistite:

1. Hodnik – Ovo je prva prostorija u kojoj se nađe svako ko uđe u stan ili kuću. Čistoća hodnika daje prvi utisak o čistoći cijele kuće. Stoga se u feng šuiju vjeruje da je čistoća u hodniku nova prilika za vlasnika kuće. Važno je da hodnik bude svijetao, da ima puno svjetlosti – ako nema prirodne, onda stavite lampe. Svjetlost u ovom dijelu doma simbolizuje dobru energiju. Oslobodite hodnik od gomile jakni i natrpane obuće po podu, ovo donosi jako lošu energiju u dom.

2. Kuhinja – Važno je da u kuhinji bude minimum potrebnih stvari. Ovo se odnosi i na kuhinjske uređaje, trebalo bi ih bude što je moguće manje. Ne izlažite uređaje, one klasične zamenite multifunkcionalnim, kako biste smanjili broj elektronike. Izbacite iz kuhinje posuđe sa pukotoinama, jer privlači lošu energiju. Šporet se smatra simbolom blagostanja u porodici, pa je uvek treba održavati čistom. Ne držite u ormariću prazne plastične posude, stare flaše, prazne tegle i konzerve… Ne ostavljajte prljavo posuđe u sudoperi – puna sudopera, puno briga.

3. Spavaća soba – Kada čistite svoj dom, obratite pažnju na spavaću sobu koliko i na druge prostorije. U ovoj zoni, vlasnici stana se opuštaju i vraćaju energiju nakon napornog dana. Zbog toga spavaća soba treba da bude čista i prostrana. Obavezno postavite krevet na nogice tako da vazduh slobodno cirkuliše ispod njega, a sa njim i energija. To takođe znači da ispod kreveta nikada ne bi trebalo da bude prašine i bilo kakvih predmeta. Ako u spavaćoj sobi postoje ormari i njih je potrebno dovesti u red. Bacite staru odjeću, redovno istresite korištene stvari od prašine, obrišite orman iznutra i spolja vlažnom krpom.

4. Prozori – Kao i na drugim mjestima, na prozorskim daskama ne bi trebalo biti nepotrebnih stvari. Svaka stara i nepotrebna stvar na prozorskoj dasci je prepreka da pozitivna energija uđe u kuću sa sunčevom svjetlošću. Prljavo, prašnjavo staklo je prepreka za energiju i uvijek se mora održavati čistim. Pukotine i strugotine na staklima su mjesta na kojima se akumulira negativna energija, pa je potrebno popraviti ili zamijeniti novim.

5. Podrum – Podrum mora uvijek biti čist i suh. Grijne i vodovodne cijevi koje propuštaju treba da se poprave na vrijeme, jer voda koja curi simbolizuje izlivanje novca iz kuće.

6. Potkrovlje – Ne pretvarajte potkrovlje u gomilu starih i nepotrebnih stvari. Zatrpani smećem tavani kuća i balkoni stanova znače da se njihovi vlasnici plaše budućnosti, plaše se promjena u životu. Pored toga, velika količina smeća ometa čistoću i red.

Najvažnije je da dok čistite kuću budete dobro raspoloženi kako biste i sami privukli lijepu energiju. Pustite muziku, angažujte ukućane i krenite redom – od hodnika do potkrovlja – nakon ovog redoslijeda možete proizvoljno sređivati naredne prostorije u domu.