Feng šui na poslu: KAKO UREDITI SJEVERNU, JUŽNU I ZAPADNU STRANU KANCELARIJE?

Dešava se da na poslu zaškripi ili da stvari ubrzano krenu nizbrdo. Različiti su načini da se izborite s tim; feng šui stručnjaci imaju svoje viđenje stvari i svoj prijedlog kako da riješite probleme na poslu.

Naime, po filozofiji feng šuija, na vaš poslovni uspjeh i te kako utiče kakvo vam je radno mjesto, to jest razmještaj u kancelariji. U skladu s tim, moguće je odrediti i koja su to problematična mjesta u vašoj kancelariji i „izliječiti“ ih kako bi se obezbijedio neometan protok pozitivne energije kroz vaš radni prostor, a samim tim i vaš bolji radni učinak.

Nered na sjevernoj strani kancelarije
Sjever karakteriše protok životne energije. Zato, ako je sjeverni dio kancelarije ometen negativnim elementima (recimo, pretrpan je papirima i u konstantnom haosu), to će vas onemogućiti da se izborite sa problemima, ili vas bar prilično usporiti – za svaku sitnicu trebaće vam znatno više snage i energije nego što bi vam bilo potrebno da je sjeverna strana sređena i uredna.

Južna strana
Jug se odnosi na fizičko tijelo. Ukoliko je južna strana prostorije u haosu, imaćete problema da samostalno izvršavate zadatke, a mogu se javiti i fizička slabost i nedostatak koncentracije. Haotična južna strana takođe donosi i lošu atmosferu među kolegama.

Zapadna strana
Zapad se odnosi na kreativnost i optimizam. Ukoliko na zapadnoj strani postoji nešto što smeta, doći će do manjka kreativnosti i optimizma, što vodi do destruktivnog pristupa poslu, kao i ljudima i stvarima koji vas okružuju.

Istok
Odnosi se na materijalnost – kad se radi o firmi, na finansijsko stanje i firme u cjelini i samih zaposlenih. Jasno vam je šta donosi ometenost na istočnoj strani – prilične finansijske probleme.
Sad, postavlja se pitanje kako „izliječiti“ poslovni prostor, naročito ako nemate vremena ni finansija da dovedete feng šui stručnjaka, a ni mogućnosti da pravite totalni razmještaj u kancelariji da biste se uskladili sa feng šui pravilima.

Postoje jednostavni i efikasni „lijekovi“ koji ublažavaju negativne uticaje. Najbitnije je da u prostoru bude red i da se sve što je nepotrebno i ne koristi se redovno izbacuje; crvena boja unijeće pozitivnu energiju, a pomoći će i cvijeće od papira i mali akvarijum sa ribicama.

Ako ništa drugo, ovi „lijekovi“ će vam radni ambijent učiniti prijatnijim – a onda je i sam rad odmah nekako lakši i ljepši, pa ni rezultati ne izostaju.