Feng šui: Boje koje upravljaju našim životima, donose mir i sreću u stanovima ili na radnom mjestu

 

Osim rasporeda, boje podstiču vaš prosperitet, ljubav i zdravlje. Cilj feng šuia je da u dom unese harmoniju i blagostanje. 

Ako trećina Kineza živi po njegovim pravilima, mogli bismo i mi da se pozabavimo koje bi boje odgovarale našem prostoru. Pet elemenata (drvo, vatra, metal, zemlja i voda) zauzimaju važno mjesto u teoriji feng šuia i oni su sile koje utiču na kvalitet života. Svakako da je ovo jedan opšti pristup, ali je vrlo važno imati određeno znanje o tome gde koja boja treba da dominira.

U sjevernom uglu treba da dominira boja vode i metala. To će vas nadahnuti da povećate svoje finansijske mogućnosti i očekujete napredak u karijeri. Ovdje bi bilo pametno izbjegavati zelenu i žutu.
Za kupatilo i kuhinju u sjevernom dijelu koristite zemljane nijanse, ali ne previše jake.

Dnevna soba bi bila idealni poligon za plave nijanse. Ona takođe utiče na smanjenje apetita, pa onima koji žele da sprovode dijete, preporučuje se da hranu konzumiraju iz plavih posuda. Ipak, previše plavih tonova može dovesti do depresije i umora.Foto: Profimedia
Ako ste u profesiji koja zahtijeva popularnost, onda je južni ugao od izuzetne važnosti za vas. Nepoželjne boje su plava i crna. Crvena je pravi izbor.

Dnevna soba u ovom kutku biće idealno mjesto za kombinaciju crvenih tonova i to će donijeti radost, uzbuđenje i jaku seksualnu želju. Pošto stimuliše apetit, ova boja se često koristi u restoranima. Previše crvene ipak može dovesti do nestrpljenja i nervoze. Bolje je koristiti je za detalje, nego je upotrijebiti za veće površine.

Zelena boja se preporučuje u stvaranju mirnog prostora za odmor, ali nije alternativa u zatvorenim prostorijama.
Plavu boju ćemo koristiti za stvaranje tajnovitih ambijenata. Takođe, ona pomaže u meditaciji.
Crvena – opasnost i veselje. Ovu boju ćemo izbjegavati za područja gdje su hodnici i čekaonice, ali ćemo je primijeniti u prostorijama koja žude za toplinom i energijom.
Žuta boja je idealna za podsticanje mentalnog rada i dobrog raspoloženja, ali neželjene efekte ispoljava u malim zatvorenim prostorima i spavaćim sobama.
Bijelu ćemo koristiti za naglašavanje čistoće i predočavanje poštenja. Izbjegavaćemo je u zatvorenim i radnim prostorijama jer se gubi produktivnost.
Crna boja budi želju za otkrivanjem. Možemo je koristiti za naglašavanje samostalnosti i izražavanje moći. Treba je izbjegavati u dječijim sobama, javnim i prostorijama za učenje.