FENG SHUI: Uz novu godinu i nova energija

Piše: Mima Miković, inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant i life coach (www.fengshuisrbija.com)

Šta se radi ovih dana pred novu godinu

Kod nas je Nova godina za koji dan, a kod Kineza tek u februaru. Zato se uvijek sprema stan ili poslovni prostor na našoj strani svijeta 2 puta. Prvo za našu, a kasnije za kinesku novu godinu. Naravno, ovo važi samo ako volite fengshui, koristite i ako primjenjujete kao dodatak vašem svakodnevnom životu.

Dodatak se misli da koristite one običaje, ponašanje, način gradnje kuća baš kako se koriste u vašoj državi, kontinentu uz dodatak feng shui. Zašto, pa zato što se na našem Balkanu građenje kuća bazira na skoro 60 % sličnosti sa feng shui. I to ćemo svakako koristiti. Ali ostalih 40 % možete koristiti samo ono što vi volite. Ako ne volite zelena ili crvena ili crna vrata, pa zašto bi ih stavljali . Ne volite lampione, simbole i figurice zmaja ili Budu, ni to ne treba da stavljate. Zato imam par prijedloga koji su sigurna sam, slični vašim željama i razmišljanjima.

Obično sređujemo stan ili kancelariju

Da se vratimo Novoj godini. Sve što je loše treba da se ostavi iza sebe. Zato krenite sada dok imate vremena da sređujete neke zaostale stvari. Podrazumijeva se od emocija do dugova, do opraštanja a mnogo lakše je kada krenete od sređivanja stana. To je odmah vidljivo i bolje se osjećate, a otvara vrata ka lakšem pristupu vaših želja

Treba da se pomeri namještaj i okreči, a mrzi vas. OK.

Pomjerite namještaj u jednom dijelu sobe i zalijepite neki lijep tapet. On se lako skida ako vam dosadi. Može mnogo da se promijeni sa novim energijom boja i svjetlosti. U dnevnoj sobi ste pomjerili namještaj više uza zid, pa sada ima više prostora, kako se kaže: Lakše se diše. Dakle, ništa mnogo po kući, malo savjeta vam može dati podstrek i sreću za ulazak u Novu godinu.

Mislite da je “gužva” kod ulaznih vrata i u hodniku i da zbog tog namještaja ne ulazi dobra energija u stan?

U pravu ste, zakrčen hodnik i loš pogled sa vrata daje osjećaj blokade..ali je i prava blokada za ulaz najjače či a to je novac i karijera, zdravlje i bogatstvo.. Zato je jako važno da hodnik bude svijetao, sa jakom svetlošću. Žute i jake boje ili bele sa dobrom rasvjetom. Možete da stavite ogledala sa strane zidova, nikada naspram vrata.

Proširiće prostor a i donosi energije elementa vode koja je zadužena za novac.

Neki običaji koji su važni
Mislite da ste nekome rekli loše stvari i osjećate da treba da se izvinete jer upravo je vrijeme opraštanja. Tako je, to je početak vašeg oslobađanja i pritisaka u duši. Sigurno niste ni svjesni, ali ste taj osjećaj izazvali (uz osjećaj griže savesti) sa pomjeranjem i bacanjem nekog starog namještaja ili renoviranjem istog. Ali ste izmjestili iz hodnika gomilu nepotrebnih stvari.

Leteće godišnje zvijezde
Postoji promjena energije u prostoru koja se dešava svake Nove Kineske godine koja se zove GODIŠNJE LETEĆE ZVIJEZDE. Ako još uvijek niste uradili postavku nekih feng shui simbola, sada je vrijeme da to uradite. One nisu bukvalno zvijezde, jer nemaju veze sa astronomijom ili astrologijom. One se cirkularno kreću po prostoru i svake godine se pomjeraju za jedan drugi sektor u prostoru. Predstavljaju živi simbol za definisanje energija, koje se nalaze u prostoru. Svakako je najbolje prepustiti stručnom licu da vam uredi ove promjene prije kineske nove godine.

Pokloni, kristali, simboli i divan osjećaj
I ne zaboravite na neke lijepe poklone. Možete nabaviti nešto od feng shui simbola, za sebe, da pokrenete energiju. Ili uzmite kristale koji su sjajni za svakodnevni život.

Najpoznatiji su citrin za novac, roze kvarc za ljubav, ametist za mudrost i lakše snove, crni turmalin kao talisman protiv blokiranih energija, kvarc za dobru energiju, dimni kvarc za oproštaj, žad za novac a sveti kamen kod kineza.