Feng shui savjeti za uređenje trpezarije

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

U feng shui praksi, trpezarija predstavlja komunikaciju ukućana i porodične prihode.

Položaj:

– Najidealniji je u centru doma, i to na način da predstavlja nastavak dnevne sobe.

– Trpezarija ne bi trebala biti spojena sa kuhinjom, ali ni previše udaljena od nje, jer to izaziva svađe u porodici. Ako su ipak spojene, treba ih odvojiti paravanom ili harmonika vratima– Trpezarija ne smije biti blizu ulaznih vrata, jer u tom slučaju gosti koji dođu brzo pojedu hranu i odu, a to simbolički predstavlja odliv finansija.

– Trpezarija ne treba da bude prostorija sa puno prozora, jer to izaziva osjećaj nesigurnosti.

Boje, dekor i namještaj:

– U trpezariji može biti više komada namještaja, važno je samo da chi energija ima nesmetan tok. Kako provjeriti da li nešto stoji na putu chi energiji? Jednostavno, samo pokušajte proći kroz čitavu prostoriju, a da ne naiđete na prepreku… Ako vi uspijete, uspjeće i chi energija.

– U trpezariji je najpoželjniji okrugli sto, jer podstiče komunikaciju ukućana, ali ako to nije slučaj, na sto treba postaviti ovalnu činiju i napuniti je bombonama ili voćem i žitaricama. Činija sa stolom predstavlja ravnotežu Neba i Zemlje, a njen sadržaj predstavlja bogatstvo.

– Stolove sa staklenom i mermernom pločom treba izbjegavati jer donose probleme u poslu i finansijama. Jedini izuzetak je mermerni sto na kojem su ugravirani zmajevi i druge svete kineske životinje. Takvi stolovi su simboli izuzetne sreće i dobrih finansija, koje se prenose sa koljena na koljeno, stoga su oni dosta česti u domovima starih, uglednih porodica u Kini i Hong Kongu, koje žele da očuvaju svoje bogatstvo i ugled.

– Stolice treba da budu blago zaobljene, bez oštrih rubova. Domaćin(i) treba da sjede na stolicama sa kojih vide ulaz u prostoriju, ali da im iza leđa bude zid koji simbolički pruža potporu. Sve stolice trebaju pak biti na savršenoj udaljenosti od zida, tako da svi mogu bez problema ustati od stola.

– Boje u trpezariji treba da budu u zemljanim tonovima, ako je ona u središtu doma ili u nijansi koja odgovara elementu sektora u kojoj se nalazi trpezarija. Osvjetljenje i atmosfera treba da budu intimni, ali istovremeno trpezarija treba da daje osjećaj prostranosti. Kinezi vjeruju da skučena trpezarija daje i skučene porodične prihode.

– Na zid iznad stola treba postaviti ogledalo u kojem se vidi odraz stola i hrane na njemu, jer to simbolički udvostručava bogatstvo porodice (slično kao i ogledalo iznad šporeta u kuhinji). Takođe su izuzetno povoljne i slike voća, na primjer slika breskvi predstavlja prosperitet i dugovječnost, a narandže i ananasi, finansijski uspjeh i posjete dobrih ljudi.