Feng shui: CARSTVO DNEVNE SOBE

Mima Miković, inostrano sertifikovani i akreditovani Feng Shui konsultant i life coach (www.fengshuisrbija.com)

Možda ste se mnogo puta do sada zapitali zašto osjećate carski na fotelji u ćošku dnevne sobe?

A vaš partner u stolici za ljuljanje okrenut ka TV?

Potreba svih porodica je okupljanje, razmjena dnevnih dogadjanja i najduži boravak u jednoj prostoriji. Zbog toga se dnevna soba smatra bazom stana koja se najviše gaji, mazi i doteruje. Odaje prvi utisak ukućana i familije koja tu živi.

U Feng shui dnevna soba se smatra kao stan u stanu.

Običaj kod svih naroda je da se dnevna soba prostire u najljepšem delu stana. Stoga se uvijek vodi računa o pravilnom rasporedu i veličini dnevene sobe. Takođe je važno pružanje, tj. na kojoj kompasnoj direkciji se postavlja.

Tako je jedan od preporučljivih položaja jug, jugoistok i jugozapad.

Zbog dobrog priliva sunca i toplotne energije, jug korespondira sa ugledom i ponosom neke familije.

Veliki prozori sa otvorenim pogledom u daljinu su glavni postulat u feng shuiju. Takođe i terasa sa odličnim pogledom ili bašta ako je u pitanju kuća.

S obzirom da je boravak u ovoj prostoriji vezan za sve ukućane i goste postavka namještaja se bazira na dobrim i lošim pravcima stanara.

Zato je potrebno znati lični kua broj (osobine vezane za stranu svijeta) i element (lične osobine ) svih ukućana.

Pravilnim rasporedom namještaja nastavlja se dobra energija iz centra stana ili tai či. Bez blokada od trosjeda, fotelja ili stočića.

Najoptimalnije je da se centar dnevne sobe drži prazan, jer svaka soba ima svoj tai či koji je dio osnovnog centra stana.

Paziti na velike ormane koji bi zaklanjali vidik. Kada pogledate sobu sa ulaznih vrata, pogled treba da se pruža a ne da je zaklonjen.

Namještaj je prilagođen obliku sobe ali i njenoj svrsi

Dešava se da je u jednoj prostoriji namjena podijeljena na više potreba. Od dnevne sobe do radnog dijela pa i trpezarije. Nikada nećete pogriješiti ako se bazirate na postavci namještaja koji prati liniju zidova. Podrazumijevani trosjedi ili ugaoni kreveti prate zadnjom stranom zid. Okolo su postavljene fotelje, taburei ili neke stolice za ljuljanje.

Famozni stočići se prilagođavaju veličini sobe, obliku i materijalu nameštaja koji preovladava na toj strani svijeta. Pazite da se postavi tako da može da se obiđe oko njega. U protivnom se odmah blokira či energija.

Dnevna soba je nekada povezana i sa trpezarijom i kuhinjom i zove se otvoren prostor ili open space. U ovom slučaju, feng shui analiza je nešto više komplikovana. Osnovno je da bude jasno odvojen deo dnevnog boravka, trpezarijski sto i kuhinja sa svojim elementima.

BOJE u dnevnoj sobi se stavljaju po strani svijeta na kojoj se soba nalazi. Ako je jug, onda se primjenjuju boje iz sunčevog spektra. Žuta, oranž, crvena, burgund crvena ili boja vina. Tamno ljubičasta kao boja ciklame je dio tog istog spektra.

Takođe i po natalnoj karti kuće ili stana. Ako ukućani ne vole jake boje zidova, akcenat se prenosi na detalje. Oni su vezani za namještaj, presvlake, biljke, kristali, slike ili samo na oblike ramova.

OGLEDALA su važan dio takozvanih feng šui simbola ili lijekova, koji pojačavaju svetlost svojom refleksijom i najtamnije uglove sobe osvjetljavaju. Čine prostor širim i većim. Njegova postavka je delikatna pa voditi računa da se ne postavljaju preko puta ulaznih vrata ili prozora.

Sobno bilje je potrebno rasporediti po sobi jer pročišćava prostor i sakuplja negativnu elektromagnetnu energiju od svih tehničkih uređaja i tv.

Za neke sofisticirane sobe, možete nabaviti veće komade kristala zvane geode. Njih stavljajte na pod ili na dijelove namještaja kao kolektore istih zračenja.

Srećni bambusi su najjednostavniji za ukras a imaju isto dejstvo.

Broj komada u vazni zavisi šta želite da potencirate: 3-Sreću, 5 za zdravlje, 2 za ljubav i brak, 8 za bogatstvo, 9 za veliku sreću. Gde god da ih postavite, daće vam energiju pet elemenata koji su i primarni aspekti svih nauka, a pogotovo FENG SHUI.