FBI upozorio: Pametni televizori mogu da nas špijuniraju

U novoj objavi na blogu FBI američke savezne države Oregon objašnjava se da internet veza omogućava hakerima upad u vaš dom preko neosiguranog televizora, preko kog može doći i do vašeg internet rutera.

„Hakeri takođe mogu da preuzmu kontrolu nad vašim neosiguranim TV-om. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se sa jačinom tona i pokazivati vašoj djeci neprikladne snimke. U najgorem slučaju, mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg televizora u spavaćoj sobi i potajno vas prisluškivati“, piše FBI u tekstu upozorenja.Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i video-čet, hipotetički omogućuju i proizvođačima TV-a da vas prisluškuju.

Hakeri su već u januaru ove godine upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja i onda to iskoristili da upozore korisnike na sigurnosni bag koji omogućava hakerisanje tog uređaja za striming.

 

Kako da se osigurate

FBI u svom upozorenju daje i nekoliko korisnih saveta za zaštitu od upada u vaš pametni TV:

Saznajte koje sve mogućnosti vaš TV ima i kako možete da ih kontrolišete. Pretražite internet uz broj modela vašeg TV-a i riječi „mikrofon“, „kamera“ i „privatnost“.

Ne oslanjajte se na ugrađene sigurnosne postavke. Promijenite lozinke ako možete i naučite kako da isključite kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših ličnih podataka, ako je to moguće.

Ako ne možete da isključiti kameru, ali ne želite da vas se preko nje bilo ko nadzire, lijepljenje neprozirnog selotejpa preko sočiva kamere je uvijek opcija.

Provjerite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim sigurnosnim nadogradnjama.

Provjerite politiku privatnosti proizvođača vašeg televizora i striming usluge koju koristite. Potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih skladište i šta rade s njima.