Faze muškog zavođenja: Šta dolazi poslije efekta „wow“: Žene vole ušima, zato su muškarci slatkorječivi

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Ali, rijetko koja žena postane svjesna da nešto ne štima i dobrovoljno pristaje na dalje zavođenje.  Treba imati na umu da, čim je nešto toliko dobro da kažete „wow“, treba zastati i pričekati. Kontrolisati emocije i misliti svojom glavom. Vjerujte svojim očima, a ne onome što vam on kaže.

U prošloj kolumni pisala sam o efektu „wow“, a ovaj efekat je prvi koji se javlja u fazama zavođenja.
Pa, da se podsjetimo

Zavođenje je vještina pomoću koje zavodnik odvraća osobu (žrtvu) od stvarnosti i navodi je da se rukovodi prividima. Njegove sposobnosti se sastoje u tome da, bez obrazloženja, navede žrtvu da misli, odlučuje ili se ponaša potpuno drugačije od onoga što čini spontano. To postiže manipulacijom, a poznato je da su zavodnici vrlo vješti manipulatori, imaju grandiozan self i, uglavnom su to narcistički poremećaji ličnosti.

Budući da su vrlo vješti govornici, u prvoj fazi zavođenja oni koriste sposobnost ubjeđivanja, pa ubjeđuju osobu da je slobodna, da zaslužuje bolji život, da je najljepša osoba na svijetu, da je interesantna, da nikada nisu susreli tako zanimljivo biće, a sve to rade pokazujući kao da se zaista zanimaju i kao da im je doista stalo do žrtve.

Sve dovodi u vezu sa emocijama koje žrtva ima, pa uzburkava žrtvine emocije, a ona se osjeća posebno, izabrano, vjeruje u svaku njegovu riječ, jer on se zaista trudi da odglumi savršeno svaku svoju reakciju.
Dobar zavodnik u početku navede žrtvu da što više kaže o sebi kako bi to kasnije zloupotrijebio, a u eri facebook zavođenja, zavodnici izlistaju profil osobe i skoro ga znaju napamet, pa govore baš ono što bi žrtva voljela da čuje, npr. ako uoči kod neke žrtve da se bavi tjelovježbom, vjerovatno će početi komunikaciju u vezi s tim i, obavezno će uputiti kompliment na račun njenog tijela.

Žene vole ušima

Oni znaju način na koji je najlakše pridobiti žrtvu, dobro poznaju žensku psihologiju i znaju da žene vole ušima. Na jednostavan način dolaze do saznanja kako se žrtva osjeća, pa onda traže načine da se žrtva osjeća što bolje. Djeluju kao da znaju čitati misli druge osobe što kod ovih izaziva efekat „wow“ i, u takvim okolnostima, žrtva se najčešće zaljubljuje.

Međutim, zavodnici nemaju empatijskih kapaciteta, njihove emocije su naučene i dolaze iz kognitivnog dijela. Ono što govore ne osjećaju, ali žrtva ima doživljaj da je potpuno razumije i otvaraju se sve dublje. Stvara se osjećaj povjerenja, a ženama je povjerenje jako važno u odnosima i, malo pomalo, padaju pod utjecaj zavodnika i dolaze u drugu fazu zavođenja.

Druga faza zavođenja podrazumijeva da je žrtva sada intelektualno  potčinjena zavodniku, a što njemu daje moć nad žrtvom. Žrtva je u početku fascinirana tom moći koju zavodnik ima nad njom i ne primjećuje da se radi o jednom podmuklom djelovanju u kojoj joj se oduzima kritičko razmišljanje, pa prema tome i bilo kakav vid pobune.

„Bavila sam se novinarstvom i, poslije završenog fakulteta dobijem posao da pišem za jedan portal. Plata nije bila nešto naročito, ali bila je dobra ponuda, jer portal je bio čitan, a ja sam mogla stjecati iskustvo. Budući da smatram da je facebook odlično mjesto za reklamu, često sam svoje članke objavljivala i na svom facebook profilu. Primijetila sam da jedan od mojih prijatelja često lajka moje statuse.

Intelektualna nadmoć

Nakon jednog članka obratio mi se u inbox. Izvinjava se što „upada“ bez najave, ali toliko je oduševljen načinom na koji pišem, a vidi da koristim izvore, pa me pita imam li šta od navedene literature. On je sociolog, a ja sam pisala, između ostalog, i o etici. Bio je kulturan i pametan, zanimao se za članke koje pišem i nekako smo, spontano, prešli na ti, pa na telefonske pozive, pa na viđanje.
Međutim, prije nego sam ga vidjela, bila sam potpuno zaljubljena. Godinama sam tragala za takvim partnerom, odnosno, on je bio projekcija moje predstave o savršenom muškarcu. Uskoro se pokazao kao izuzetno pametan i inteligentan, nadmudrivao  me je, a mene je to sve više privlačilo. Zapravo, privlačila me njegova intelektualna nadmoć, a mi volimo moć, zar ne, i, jednostavno… pridružila sam mu se.“

Dakle, prva faza zavođenja je efekat „wow“ i osjećaj povjerenja, a druga faza je intelektualna nadmoć. U drugoj fazi je veoma teško prekinuti sa ovakvim odnosom, jer je žrtva već potčinjena i pala je pod utjecaj zavodnika. Stoga je ovaj odnos, najbezbolnije zaustaviti u prvoj fazi. Ali, rijetko koja žena postane svjesna da nešto ne štima i dobrovoljno pristaje na dalje zavođenje.  Treba imati na umu da, čim je nešto toliko dobro da kažete „wow“, treba zastati i pričekati. Kontrolisati emocije i misliti svojom glavom. Vjerujte svojim očima, a ne onome što vam on kaže.

Treća faza zavođenja, već postaje prijetnja za žrtvu. Treća faza zavođenja je raspamećivanje, a o trećoj fazi u narednoj kolumni.