Fatima Smajlović, umjetnica iz Srebrenice: Slikanje kao terapija za dušu

 Za mene je slikanje Božiji dar, a slikanje bosanskih motiva najdjelotvornija terapija za nostalgiju – kaže ova Srebreničanka na nizozemskoj adresi stanovanja

Fatima Smajlović

Prije 21 godinu Srebreničanka Fatima Smajlović je životno pribježište našla u Nizozemskoj. Skrasila se u gradu Helmond kao i mnogi njeni sunarodnici. Brzo je naučila jezik zemlje u kojoj je stekla brojna prijateljstva, a doškolovanjanjem je olakšala izbjeglički život. Kaže:

U Nizozemskoj je Fatima marljivim i istrajnim učenjem i doškolovanjem za relativno kratko vrijeme počela raditi u administraciji i uporedo volontirati pomažući starim licima u prevođenju i drugim potrebama, ali ni u “najlakšim” poslovima nije se osjećala “izliječenom” od “srebreničkih rana koje ne zarastaju”, sve dok nije počela slikati motive Bosne i pisati istinite priče koje je donijela u sjećanju. Priča:

“ Gubici za najdražim su rane koje ne zarastaju, ali sigurna sam da su sve moje zemljakinje i zemljaci sa istim ili sličnim ranama osjetili olakšanje u nekom kreativnom radu. Ja sam počela slikati. Pomalo stidljivo sam prilazila slikarskom platnu i “prizivala” uspomene u bojama koje su se razlivale po platnu. Vremenom, sa literarnim zapisima, rađale su se grafike i umjetničke slike akrilnim i uljanim bojama.

Moj san slikara počeo se ostvarivati na dvije grupne izložbe na manifestaciji “Dani Srebrenice u Beču”,  da bi se najzad  ostvario otvaranjem samostalne izložbe u prostorijama de Fonkel u Helmondu, gdje sam ljubiteljima slika izložila 29 svojih radova.

 Za Fatimu Smajlović je slikarstvo najdjelotvornija terapija za nostalgiju za domovinom i sve ono što je preživjela u ratu. Kaže kako se budila noću i ostajala do svanuća nageta nad slikama. Priča:

“Slikala sam sve od slika bola i užasa do prirode, a lijek za moju dušu bile su slike koje predstavljaju motive Bosne; drevni gradovi, mostovi, starine u bosanskim kućama… Rađale su se slike za slikom koje su predstavljale zlatne boje jeseni, zimsku idilu, vodopade, zapuštene njive i voćnjake  u zavičaju. Vremenom moje slike su dospjevale i do najudaljenijih zemalja, a znala sam da sam na dobrom putu tek onda kada su me počeli hvaliti afirmisani holandski slikari i istaknuti bh. likovni umjetnici koji u Nizozemskoj žive i stvaraju kao što su: E. Bužo, F. Glibić, R. Šabotić.

Fatima Smajlović, čije je ime prepoznatljivo i po brojnim humnim akcijama, ali i kao osnivača Udruženja žena Balkana u Helmondu i još nekim akcijama za dobro i mir u ovom dijelu Evrope, s ponsom ističe kako su njezina skica grafike “Mljekarica”, naslikana po djelu poznatog holandskog slikara Vermeera i njezina autorska grafika “Srebrenička majka”, koja krasi jednu uglednu galeriju u Turskoj, njezin prepoznatljiv znak u slikarstvu.

“ Nastavljam slikati u ogromnoj želji da jednog dana otvorim svoju samostalnu izložbu u rodnoj Srebrenici – izjavila je za “aura.ba” ova bh. slikarica na holandskoj adresi.(aura.ba/M. Smajlović)

POGLEDAJTE NEKE OD FATIMINIH UMETNIČKIH DJELA

Fatima Smajlović “Zavičaj”

Fatima Smajlović: detalj sa izložbe

Fatima Smajlović “Ibrik”