Fascinantne činjenice o Tutankamonu: Njegova kletva je prevara, a njegov nasljednik ga je pokušao izbrisati iz istorije…

Tutankamon je bio drevni egipatski faraon koji je pripadao 18. dinastiji Egipta, i vladao je od 1336. do 1327. godine p.n.e. U hijeroglifima je ime Tutankamon uglavnom bilo napisano kao Amen-tut-ank.
Njegovo originalno ime, Tutankten, znači “živa slika Atona“, dok Tutankamon znači “živa slika Amuna“.


Iako je formalno definisano da se XVIII Dinastija završava vladavinom Horemheba, egiptolozi su uvjereni da je mladi faraon bio posljednji vladar kraljevske krvi dinastije.

Njegovu vladavinu je obilježio povratak na normalnost u društveno-religioznoj oblasti, nakon pauze koju je započeo monoteizam Ehnatona.

Rečeno je da je povratak bio postepen, vraćajući kult i arhitekturu napuštenih hramova koji pripadaju bogovima kao što su Amon, Oziris ili Ptah, postavljajući svešteničku kastu na funkciju i omogućavajući proslavu važnih obreda.

Pa, prođimo kroz neke fascinantne detalje o jednom od najpoznatijih faraona koji je vladao Egiptom.

Tutankamonova grobnica je bila toliko dobro skrivena da su bili potrebni vijekovi da se ona pronađe. Konkrentno, bilo je potrebno 3.245 godina dok njegovu grobnicu nije otkrio engleski egiptolog Hauard Karter, 4. novembra 1922. godine.
Tutankamonova vladavina

Tutankamon je imao 8 ili 9 godina kada je njegova vladavina počela. Stoga su važne odluke vlade pale na sve starije osobe: oca po imenu Aj, i vojnog generala po imenu Heremheb. Dječak faraon je vladao jednu deceniju, od 1333. do 1324. godine p.n.e. Smatra se najmlađim faraonom koji je vladao Egiptom.

 

Kletva kralja Tuta

Uprkos činjenici da mnogi vjeruju da postoji kletva vezana za Tutankamona, ona ne postoji.

Kada je Hauard Karter prvi put ušao u grobnicu kralja Tuta 1922. godine, bio je u pratnji svog finansijera Džordža Herberta. Četiri mjeseca nakon ulaska u grobnicu, Herbert je navodno umro od trovanja krvi od ujeda zaraženog komarca. Ubrzo su novine poludjele i počele pisati o kletvi, i tome kako je Herbert bio žrtva kletve kralja Tut, koja je navodno napisana na glinenoj ploči izvan grobnice.

Ali uprkos činjenici da su umrli i drugi koji su posjetili grobnicu, ne postoji ni jedan jedini dokaz koji ukazuje na to da su njihove smrti bile povezane sa kletvom.
Kada je Karter ušao u grobnicu kralja Tuta, pronašao je riznicu neprocjenjivih pogrebnih predmeta, uključujući zlatne figure, ritualni nakit, male čamce za koje je rečeno da predstavljaju putovanje u zagrobni život, i oltar napravljen za faraonove balsamovane organe.

Ali, pored svih tih blaga, Karter je otkrio odaju u kojoj su bila dva mala sanduka sa dva fetusa. Prema DNK testovima, jedna od mumija je bila Tutankamonova mrtvorođena ćerka, a i druga mumija je najvjerovatnije bila njegovo dijete.

Artefakti pronađeni u Tutankamonovoj grobnici se smatraju jednim od najgledanijih arheoloških blaga na svijetu.

Njegova porodica

Tutankamonova porodica i porijeklo su pomalo zbunjujući.
Tutankamon je bio sin Ehnatona, muža od Nefertiti, sa kojim je imao šest ćerki. Međutim, istovremeno, Ehnaton je imao “drugu, manje važnu ženu“ po imenu Kira, koja je navodno majka poznatog faraona.

Tutankamon je, s druge strane, bio oženjen Ankesenamon, jednom od ćerki Ehnatona i Nefertiti, i njegovom polusestrom.

Tutankamonovo ime, je gotovo izbrisano iz istorije

Iako Tutankamon jeste, i ostaće, jedan od najpoznatijih faraona drevnog Egipta, dokaz o njegovoj vladavini je izbrisan nakon njegove smrti, kada je njegov nasljednik Hremhe zamijenio Tutankamonovo ime svojim na bezbroj spomenika.

(Webtribune.rs)